Promocija knjige Petra Ristanovića u Gračanici i Severnoj Mitrovici

Petar Ristanović
Izvor: PKC "AKVARIJUS"

Promocija knjige “Iluzija moći: Srpski kritički intelektualci i komunistički režim”, istoričara Petra Ristanovića, biće održana 3. novembra u 18h, u Domu kulture u Gračanici. O knjizi će pored autora govoriti Jovan Aleksić, Nemanja Dimitrijević i Aleksandar Gudžić, javlja Radio Kosovska Mitrovica.

Sutradan, u četvrtak 4. novembra 2021. godine u 19 časova, Ristanović će biti gost PKC “Akvarijus” u Severnoj Mitrovici.

„Počelo je sa piscima“ - ova tvrdnja se često ponavljala u literaturi o slomu Jugoslavije. Autori knjiga, mahom nastalih na Zapadu, izričito tvrde da je srpski nacionalizam uništio jugoslovensku državu, a da su za njegovo bujanje bili najodgovorniji srpski intelektualci. Simbol njihovog rušilačkog, nacionalističkog delovanja postao je Memorandum SANU.

Novinari, sociolozi, istoričari i drugi autori akademskih i publicističkih dela ponavljaju da je ovaj dokument bio svojevrstan bukvar srpskog nacionalizma i uputstvo za razvijanje Jugoslavije.

Petar Ristanović je istoričar, rođen 1985. u Podgorici. Osnovne i master akademske studije istorije je završio na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na istom fakultetu je u decembru 2018. godine odbranio doktorsku disertaciju „Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974–1989”.

Dobitnik je nagrade „Gavrilo Princip”, izdavačkih kuća „Prosveta” i „Princip”, za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Srbiji tokom 2018. godine iz oblasti nacionalne istorije.

Od februara 2011. zaposlen je na projektu „Materijalna i duhovna kultura Kosova i Metohije” Instituta za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću.

Autor je više naučnih radova objavljenih u Srbiji i inostranstvu i učesnik više međunarodnih i nacionalnih naučnih konferencija.

Objavio dve knjige: „Kosovsko pitanje 1974-1989“ (2019) i „Iluzija moći. Srpski kritički intelektualci i komunistički režim“ (2020).