Dečija smotra folklora u Prizrenu: U susret Vidovdanu

 Dečija smotra folklora u Prizrenu
Izvor: Kosovo Online

Tradicionalna, 23. po redu dečija smotra folklora "U susret Vidovdanu" održana je danas u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, čime su zvanično počele Vidovdanske svečanosti 2024.godine.

Uz zvuke pesme “Kolo se vije oko manastira” više od 800 dece iz 16  kulturno-umetničkih društava sa Kosova zaigralo je veliko kolo u porti manastira i na taj način otvorilo manifestaciju koja za cilj ima negovanje narodnih običaja, pesme i igre.

Zatim su se na pozornici smenjivale pesme i igre iz svih krajeva Kosova.

Emilija Vukmirović iz KUD-a “Kosovski božuri” iz Severne Mitrovice ističe da su devetu godinu za redom učesnici manifestacije.

„Već devetu godinu dolazimo u Prizren. Do sada je dolazila naša starija grupa a sada smo doveli najmlađu grupu i igrali smo igre iz Srbije. Mislim da je mnogo lepo i okruženje i manastir, priroda i druženje. Jako je bitno da se deca skupe i sprijatelje i nadam se da će se nastaviti i u budućnosti“, kazala je Vukmirović.

Manifestaciju organizuju Dom kulture Gračanica, Savez amatera Kosova i Metohije i bratstvo manastira Svetih Arhangela, uz podršku Sektora za saradnju sa SPC i brigu o kulturnoj baštini Kancelarije za KiM i Ministarstva kulture Vlade Srbije.

Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica ističe da su ovom manifestacijom otvorene Vidovdanske svečanosti u okviru kojih ce biti organizovane i druge manifestacije kako u Gračanici, tako i u drugim mestima.

"Mislim da je i pored velikog prostora ovaj manastir danas postao mali i puno mi je srce što smo uspeli i vreme nas služi i verujemo da će sve proteći u najboljem redu. Samom manifestacijom Dom kulture započinje Vidovdanske svečanosti i pored ovoga imaćemo i niz manifestacija koje će biti kako u Gračanici tako i širom Kosova i Metohije", kazao je Stojković.

Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić je istakao da je cilj da se deca bolje upoznaju i budu to što jesu - čuvari svoje tradicije i kulture.

“Da li postoji lepši dan u godini kada se na ovom svetom mestu okupi više od 800 dece sa celog prostora Kosova i Metohije? Onog trenutka kada dete uđe preko praga porte Svetih Arhangela vidite li koliku snagu i ljubav unose, koliku ljubav za isapoljavanjem, za manifeataciju koja nam daje snagu da je iz godine u godinu bolje i jače organizujemo. Ovakvom manifestacijom homogenizujemo našu decu, da se bolje upoznaju, druže. Deca od Pomoravlja do Metohije od Štrpca pa do Leposavića, da jačaju i budu to što jesu čuvari svoje tradicije i kulture, da to što smo mi nasledili prenesemo na njih, a da oni prenose na sledeće generacije za vek vekova", kazao je Lakušić.

U okviru manifestacije organizovan je folklorni, likovni i literarni deo.

Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština ističe da su u okviru likovne radionice deca imala priliku da iskažu svoj talenat.

“Koncipirali smo tako da iz svakog kulturno-umetničkog društva izabereme po jedno dete koje će učestvovati na ovoj mini likovnoj koloniji i na kraju ćemo izabrati čiji je rad najlepši. Slobodna volja dece je da izaberu temu po kojoj će raditi, neka deca rade pejzaže, neka ikone i nadam se da ćemo biti uspešni kao i ranijih godina. Prošle godine smo imali izuzetno talentovanu decu. Suština našeg druženja je da se makar jedno dete profiliše kao talenat u oblasti likovne umetnosti i zato i služe ovakva druženja da se deca upoznaju, druže i da razmenjuju iskustva što se tiče likovne umetnosti”, kazao je Jevtić.

Nemanja Visić iz Prilužja je došao sa KUD-om Abrašević i osim igranja učestvuje i u radionici pisanja na kojoj je prošle godine ovojio prvo mesto.

"Sa svojim društvom igram igre iz Metohije, a učestvujem i u literarnoj sekciji gde opisujem ovaj dan i Kosovo i Metohiju. Teme su Arhangeli, car Dušan i baziramo se na našu kulturnu baštinu koju na lep način čuvamo", kazao je Visić.

Svim učesnicima današnje manifestacije podeljene su zahvalnice.