Prizren: Dečijom smotrom folklora u porti manastira Svetih Arhangela počinju Vidovdanske svečanosti 2023.

Smotra folklora Prizren.jpg
Izvor: Kosovo Online

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, u okviru Vidovdanskih svečanosti, održava se XII dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine, najavljeno je iz Doma kulture Gračanica. 

Tu nesvakidašnju smotru dečijeg folklora, tradicije, mladosti i lepote, koja se po 22. put održava na Kosovu i Metohiji, organizuju Dom kulture Gračanica, Savez amatera Kosova i Metohije i bratstvo manastira Svetih Arhangela.

Manifestacija će se ove godine održati 4. juna 2023. godine.

Na manifestaciji učestvuje oko 700 izvođača, pretežno dece, 20 kulturno-umetničkih društava i pojedinaca sa Kosova.

Cilj manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, ali i da deca upoznaju svoje vršnjake, istoriju, kulturu i da na ostacima Svetih Arhanđela grade kulturu sećanja i potrebu da se uništeno obnavlja. 

Svim učesnicima manifestacije biće dodeljeni medaljoni, diplome i pehari kao motivacija za dalji napredak i razvijanje talenta.

Manifestaciju, koja je trebalo da bude održana 27. maja, a pomerena je za 4. jun zbog vremenskih neprilika, podržali su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture Vlade Srbije.