Dom kulture "Gračanica" i Srpski centar "Spona" iz Skoplja potpisuju sporazum o saradnji

Dom kulture Gračanica
Izvor: GračanicaOnline

U čitaonici "Darinka Jevrić" u Gračanici sutra u 19 časova održaće se prezentacija Srpskog kulturno-informativnog centra "Spona" iz Skoplja, koji će sa Domom kulture "Gračanica" potpisati sporazum o saradnji, prenosi Gračanica onlajn.

Srpski kulturno-informativni centar "Spona" sa sedištem u Skoplju je udruženje građana osnovano kao nezavisno nevladino, nestranačko udruženje, radi ostvarivanja i usaglašavanja interesa pripadnika srpske etničke zajednice koji deluju na teritoriji Republike Severne Makedonije, a sve u cilju očuvanja njenih kulturnih, istorijskih i duhovnih vrednosti.

Oblasti delovanja udruženja su: izdavačka delatnost – periodika na srpskom jeziku, pozorišna produkcija Spone na srpskom jeziku, organizacija gostovanja umetnika, glumaca, pisaca i naučnih radnika iz Srbije u Skoplju i širom Severne Makedonije, saradnja sa maticom Srbijom, inicijative za očuvanje srpske kulturne baštine, proslava srpskih praznika, časovi srpskog jezika i dečije poezije. Poseban segment delovanja ovog udruženja je humanitarni rad u srpskim sredinama na Kosovu.

Prezentaciju će pratiti projekcija dokumentarnog filma "Spona 15 godina kulturne misije", nakon čega će se potpisati sporazum o saradnji između Doma kulture "Gračanica" i Srpskog kulturno-informativnog centra "Spona".