Dom kulture Gračanica prikazuje na fejsbuk stranici film "Bogoslovija zvuci"

Prizren - Bogoslovija
Izvor: Facebook

Dom kulture Gračanica je za sve ljubitelje filma pripremio prikazivanje dokumentarnog filma "Bogoslovija zvuci", reditelja Predraga Radonjića.

Film će biti prikazan večeras u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture Gračnica.

"Reč je o dvadesetosminutnom filmu koji kroz sliku i zvuk, gotovo bez govora, prikazuje život budućih sveštenika i rad u čuvenoj Bogosloviji 'Кirilo i Metodije' u Prizrenu, nakon obnove 2011. godine", objavio je na Fejsbuku Dom kulture.

U objavi se dodaje da je film bio na repertoaru GRAFEST-a 2015. godine u sklopu revijalnog programa.

Dom kulture Gračanica preporučuje još dva filma iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića, "Dani vina i ruža" i "Zalazak sunca"

"Dva manje slavna filma jednog od najslavnijih reditelja. Edvardsa svi znaju po komedijama sa Piterom Selersom, ali njegov značaj veći je čak i od popularnosti serije filmova o Pinku Panteru.

Naročito je neprimećen kao jedan od reditelja koji je izuzetno vešto koristio dugačke kadrove, takozvane kadrove sekvence, kojima se veliki delovi filma rešavaju bez rezova veštim pomeranjem kamere i glumaca.

Reditelji čuveni po tome su često nametljivi, nepotrebno artificijelni ili narcisoidni, za razliku od Edvardsa koji ovakve zahvate čini sa umećem i lakoćom koja ne ometa ni glumce, ni skladno pripovedanj.

Crno beli film 'Dani vina i ruža' je vanvremenska srceparajuća drama o bolesti zavisnosti.

Ako vam ovaj film ne zapara srce onda ga nemate. Džek Lemon i Li Remik proširuju značenje pojma filmske glume i odvode vas u svet sa one strane, tamo gde se boravak naplaćuje fizičkim bolom.

Film 'Zalazak sunca' sa Džejmsom Garnerom i Brusom Vilisom, je jedan od mnogih Edvardsovih subverzivnih igrokaza smeštenih u milje šou-biznisa.

Ovoga puta, to je krimić o snimanju vesterna krajem dvadesetih u Holivudu. Garner glumi Vajata Erpa, a Vilis Toma Miksa, jednu od najvećih zvezda epohe pre pojave zvuka na filmu.

Malkom Mekdauel igra čuvenog i uvaženog komičara po imenu Alfi Alperin koga priča filma tretira kao pervertiranog sadistu, što je neočekivano oštar i direktan komentar na jednog od opšte prihvaćenih miljenika – Čarlija Čaplina", navedeno je u objavi koju potpisuje Milutin Petrović.