Etnološko blago Srba sa Kosova u Zavičajnom muzeju u Rumi

Etnološko blago Kosova
Izvor: Opština Ruma

U okviru manifestacije "Muzeji za 10” u Zavičajnom muzeju Rume otvorena je izložba posvećena bogatstvu srpske tradicije, prenosi Dnevnik.

Reč je o gostujućoj izložbi "Etnološko blago Kosova i Metohije“, Muzeja iz Prištine sa privremenim sedištem u Beogradu, autorke Mine Darmanović.

“Pred rumskom publikom je izloženo nacionalno blago našeg naroda, deo narodne nošnje i nakita Srba sa Kosova i Metohije”, kazala je na otvaranju izložbe direktorka Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević.

Prema njenim rečima, u okviru izložbe biće održane i đačke radionice sa učenicima nižih razreda.

“Uz stručnu pomoć oni će praviti magnete koje će oslikavati šarama sa kosovskim vezom, motivima sa kosovskih tkanina”, istakla je Darmanović.

Autorka izložbe kustos-etnolog Mina Darmanović istakla je da će rumska publika imati priliku da vidi i fotografije originalnih muzejskih predmeta, ali i originalne predmete, prevashodno nakit, koji pokazuju svu umešnost i virtuoznost profesionalnih majstora.

“Izložba se sastoji od fotografija originalnih muzejskih predmeta iz etnografske zbirke prištinskog muzeja. To su delovi nošnje, kompleti nošnji i nakit. U vitrinama su izloženi i originalni predmeti prevashodno nakit za glavu, raznovrsni ukošnjaci, igle, naušnice, nakit za grudi, lanci, broševi privesci, kao onda i čuveni kosovski vez sa rukava, fragment sa rukava ženske nevestinske košulje, to je centralno Kosovo, okolina Prištine, grivne, narukvice, pojasi i pafta. To su sve rukotvorine profesionalnih majstora, nakit kujundžija koji su imali bogatu i dugovekovnu tradiciju u gradovima KiM”, rekla je Darmanović.

Izložba je za posetioce, uz poštovanje preventivnih mera, otvorena do polovine juna.