Festival "Filigrani" okupio decu u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena

Prvi dečiji umetnički festival "Filigrani" u organizaciji umetničkog udruženja Prizrenaca "Bistrica"
Izvor: Kosovo Online

Prvi dečiji umetnički festival "Filigrani" koji organizuje umetničko udruženja Prizrenaca "Bistrica" održava se u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena.

Festival je počeo u ponedeljak, a danas je bio četvrti dan gde su učesnici odradili poslednje pripreme kako bi sutra od 16 sati  završnom predstavom pokazali sve ono sto su naučili prethodnih dana. 

Predsednica umetničkog udruženja Prizrenaca "Bistrica" Radmila Knežević ističe da je tema festivala bila ManastirSveti arhangeli i car Dušan tako da su deca radionice književnosti, muzike, slikarstva i glume upravo radila na tu temu.

"Ovo je prvi umetnički festival za decu zove se "Filigrani", organizuje ga Umetničko udruženje Prizrenaca Bistrica, to je jedna organizacija koja je nastala prošle godine, ali mi smo već imali prošle godine naš festival sličnog tipa "Pesme Prizrenske" ali smo se na tom festivalu fokusirali samo na muziku, učili smo decu da pevaju naše poznate prizrenske i kosovsko-metohijske pesme, onda smo došli na ideju da bi trebalo proširiti na ostale segmente umetnosti i sada smo ove godine taj festival proširili tako što smo ubacili još i glumu, književnost i slikarstvo", ističe Knežević.

Profesor istorije Ivan Ristić koji  drži radionicu iz književnosti, ističe da su deca veoma kreativna i da je  zadovoljan njihovim zalaganjem i radom koje su pokazali do sada.

"Ovde vodim jednu od radionica zajedno sa Radmilom Knežević, književnu radionicu, to je delom književno-istorijska radionica, pokušavamo da  Istoriju vezanu za Prizren, cara Dušana i Manastir Svetih arhangela provučemo kroz priče njihove. Na prvoj radionici smo radili pismo caru Dušanu gde su se deca obraćala caru sa nekim svojim viđenjima veoma interesantnim ove današnje situacije i  tražila neku vrstu zaštite i neku vrstu pomoći od Dušana najvećeg vladara koga smo ikada imali", rekao je Ristić.

Horovođa hora "Car Dušan" Aleksandra Spasić iz Štrpca vodi muzičku radionicu već drugu godinu zaredom. Kaže da su deca veoma talentovana i već na kraju ovog četvrtog dana trajanja festivala polako privode radionice kraju i spremaju se za sutrašnju završnu predstavu.

"Četvrti dan smo na radionici i mogu reći da smo već zaokružili priču i već privodimo kraju naš rad i priču koju smo započeli. Izuzetno imamo talentovanu i darovitu decu koja su iz svih enklava i sa celog Kosova i Metohije pa čak imamo i par dece iz Beograda koja su tu da vide i čuju kako mi živimo kako radimo kako funkcionišemo i na neki način prenosu taj utisak i glas o nama i o našem životu na ovim prostorima danas", istakla je Spasić.

Anđela Dogandžić iz Štrpca kaže da joj se na festivalu do sada  najviše dopala muzička radionica.

"Dolazim iz Štrpca, ovde sam već četiri dana, od radionica imamo književnu, muzičku, likovnu i glumu. Meni se najviše sviđa muzička radionica jer tu pevamo, i naučili smo puno lepih pesama. Sutra ćemo se predstaviti na završnom koncertu o svemu što smo radili ovih dana, ja ću se predstaviti kao naratorka i otpevaću neku pesmu", rekla je Dogandžić.

Teodor Šarić iz Orahovca je za vreme ovog festivala napisao i svoju prvu  pesmu.

"Dolazim iz Orahovca i ovo mi je već četvrti dan na ovoj radionici. Omiljeni predmet mi je muzičko, a pored muzičkog volim i književnost. Ovde sam napisao svoju prvu pesmu, i sutra na glavnom koncertu ćemo je i otpevati i glumiću u jednoj predstavi", rekao je Šarić.

Umetnički festival za decu "Filigrani" koji  se održava  u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena završava se sutra muzičko scenskom predstavom.