Festival „GRAFEST“ od 7. do 9. decembra u Gračanici

"GRAFFEST" - Gračanica
Izvor: Facebook

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „GRAFEST“ održaće se od 7. do 9. decembra u Domu kulture Gračanica, prenosi Tanjug.

Direkcija ovim putem poziva televizijske i samostalne produkcije i nezavisne autore sa Kosova da prijave svoje dokumentarne filmove i srodne forme TV rukopisa (reportaže, emisije, priloge) proizvedene posle 1. januara 2016. godine većim delom upravo na Kosovu.

Rok za prijavljivanje je 20. novembar, a popunjene i potpisane prijave autori mogu poslati na email Doma kulture [email protected].

Ne postoji ograničenje u trajanju, ali broj prijavljenih radova koje pojedinačna produkcija može da prijavi ne sme da premaši deset.

Organizacija podseća da "GRAFEST" prikazuje samo dokumentarne forme, i da zato zabavno-muzički, sportski i igrani sadržaji ne mogu biti uzeti u razmatranje.

Pored takmičarskog dela programa, za koji se radovi biraju putem konkursa, postoji i revijalni deo u kojem se prikazuje nekoliko pažljivo odabranih naslova moderne dokumentaristike, po izboru selektora, i za taj segment ostvarenja ne ide prijava konkursa.

Međutim, ističu iz festivala, iako se ti filmovi ne prijavljuju putem konkursa, ukoliko autori imaju dokumentarni film koji je sniman ili se bavi temom Kosova i Metohije, mogu poslati link na email, i onda bi selektor te naslove uzeo u razmatranje za revijalni program.

Kandidati osim putem emaila, mogu popunjenu prijavu odštampati, svojeručno potpisati i poslati je skeniranu mejlom, poštom ili lično u Dom kulture „Gračanica“.

Poželjno je da se radovi postave onlajn i pošalju kao link za gledanje ili preuzimanje, a radove je moguće dostaviti i na DVD-u ili USB-u na adresu DK "Gračanica".

Radovi za takmičarski program se prijavljuju samo putem konkursa, a selektor odabira one koji će biti prikazani, i najboljima po oceni žirija, biće dodeljene plakete i novčane nagrade na kraju festivala.

Kako festival traje samo tri dana, termini projekcija su ograničeni i nije moguće prikazati sve radove pristigle na konkurs.

Zbog toga se prilikom konačnog odabira mora uzeti u obzir i njihovo trajanje, ali i raznovrsni stilovi, zanimljive teme i produkcija.

U pravilniku stoji i da se vlasnik autorskih prava filma koji je prošao selekciju festivala obavezuje da će bez novčane naknade dozvoliti prikazivanje filma na festivalu, kao i da će dopustiti korišćenje materijala iz svog filma za potrebe promocije festivala u medijima, i to: ne više od 10 odsto trajanja u slučaju kratkih, tj. 3 minuta u slučaju dugometražnih filmova, nekoliko frejmova po izboru umetničkog tima festivala.

Vlasnik autorskih prava takođe po tom pravilniku trebalo bi da se slaže da “GRAFEST” zadrži poslate DVD fajlove za svoju arhivu, koje će po potrebi koristiti za nekomercijalne projekcije i u svrhu promocije festivala.