Festival "Mirdita, dobar dan": Simbol saradnje ili politički projekat

Mirdita-dobar-dan-festival
Izvor: Danas

Festival "Mirdita, dobar dan" biće otvoren danas u beogradskom Centru za Kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, i dok organizatori naglašavaju da je reč o simbolu saradnje i komunikacije između Prištine i Beograda, iz Srpske stranke Zavetnici najavljuju miran protest i poručuju da je festival politički projekat i provokacija.

Ivan Ðurić programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od organizatora festivala "Mirdita, dobar dan" kaže za Tanjug da je za ovih sedam godina postojanja on postao simbol saradnje i komunikacije između Prištine i Beograda.

"Zbog toga festival i njegovi organizatori navlače negativnu konotaciju, odnosno, pretnje i napade onih koji se protive tom dijalogu i na političkom i na kulturnom nivou.

Najavljeni protesti

Sve to nas neće poremetiti ni za ovogodišnje izdanje frestivala, kaže Ðurić i dodaje da je suzbijanje pandemije virusa kovid-19 najveći problem festivala.

Kako kaže prioriteti organizatora fokusirani su na zdravstvenu bezbednost učesnika festivala.

"Kada su granice gotovo zatvorene u svetu, a putovanja i okupljanja zabranjena, važnije je nego ikad da nastavimo dijalog između Beograda i Prištine jer postoje pomaci na političkom, najvišem nivou. Potpisan je Vašingtonski sporazum, nastavljeni pregovori u Briselu, ali oni će ostati mrtvo slovo na papiru, ako građani ne podrže normalizaciju odnosa. Upravo toj normalizaciji odnosa želimo da doprinesemo organizacojom festivala "Mirdita, dobar dan" kazao je Ðurić.

Proteste pred otvaranje festivala "Mirdita, dobar dan" najavile su Srpska stranka Zavetnici i Srpska radikalna stranka.

Ðurić naglašava da će protiv odžavanja festivala protestovati ljudi koji ne razumeju šta je umetnost i šta je kultura.

"Oni nisu samo protiv našeg festivala već su bili protiv organizacije izložbe Marine Ambramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, ili različitih izložbi karikatura. To je koncept razumevanja sveta gde nema mesta slobodi. Slobodi u izražavanju, slobodi u umetnosti..." kazao je Ðurić.

Za njega nema dileme da u takvom svetu nema budućnosti za naše društvo.

"Nama je potrebno građansko, demokratsko društvo i u Beogradu i u Prištini. U takvom društvu su svi jednaki bez obzira na političke stavove" kazao je Ðurić.

Milica Ðurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici ističe u izjavi Tanjugu da je festival "Mirdita, dobar dan" zapravo politički projekat.

"Cilj organizatora je da se srpska javnost pripremi za prijem takozvane Republike Kosovo u Unesko. Iza toga se krije pokušaj uzurpacije i prisvajanja našeg kulturnog i duhovnog blaga na Kosovu i Metohiji. Reakcija protiv festivala je zapravo apel našim savestima i obaveza naših uverenja da branimo Ustav Republike Srbije i štitimo svetinje na KIM" kazala je Ðurđević Stamenkovski i dodala se kao društvo moramo suprostaviti prekrajanju istorije i reviziji činjenica.

"Najpre su nam proterali stanovništvo, pa oteli teritoriju i sada žele da nam otmu vekovno blago za koje su naši preci stradali i koje su sa ljubavlju podizali. Zato je festival "Mirdita, dobar dan" provokacija i nastavak veliko-albanske propagande u srcu Beograda" kazala je Ðurđević Stamenkovski.

Prema njenim rečima sadržaj koji se plasira u programu festivala nema nikakv umetnički karakter.

"Za nas bi bilo poželjno da albanska zajednica sa KIM predstavi svoj folklor ili običaje, tradiciju, kuhinju. Takav festival bi pozdravili. Prikazivanje kosovske kulturne baštine kao autohtone i otuđene od srpske kulturne baštine je za nas neprihvatljivo" kazala je Ðurđević Stamenkovski.

Ona je pozvala na miran i dostojanstven protest sutra ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju.

"Naša želja je da se suprostavimo narativima u kojima se Srbi obeležavaju kao jedini krivci za rat na Kosovu i Metohiji, kao ubice i silovatelji" kazala je Ðurđević Stamenkovski.

Predstave, debate, filmovi

Festival večeras u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju otvara pozorišna predstava "Ja sam sebi žena", Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi nam priču o teškom životu transrodne osobe - Nemice Šarlot fon Mahlsforf, koja je preživela nacistički režim i DDR.

Prisutni će drugog dana festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju moći da prisustvuju debati "Kosovo - nasleđe sećanja", dok će u galeriji "Endžio" u Dobračinoj moći da pogledaju istoimenu izložbu.

Poslednjeg dana festivala održaće se debata o pitanjima tranzicione pravde na Kosovu i institucionalizaciji iste, a festival će zatvoriti glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige "Ričard Gir je bio ovde", zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Za kraj, publika će moći da odgleda film "Agina kuća" koji će biti prikazan u 20.30 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inspiracija za festival "Mirdita, dobar dan" je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan, uz prethodnu registraciju. Festival, koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.