Gojković i Milašinović o saradnji sa Uneskom i srpskoj baštini na Kosovu

UNESKO

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i predsednik Komisije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović, saglasili su se na današnjem sastanku da je očuvanje srpske baštine na Kosovu od izuzetnog značaja, prenosi Tanjug.

Istakli su da će Srbija nastaviti da ulaže napore u konzervaciji spomenika kulture na Kosovu, a posebno spomenika na listi svetske baštine u opasnosti.

Kako su ukazali do sada Srbija je upisala četiri elementa na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i istakli da je važno da Srbija nastavi aktivnosti na tom polju

Srbija je veoma posvećena zaštiti svetske kulturne baštine i da je zaštita kulturnog nasleđa izuzetno važna za očuvanja nacionalnog identiteta, saopštilo je resorno ministarsvo.

Naglašeno je i da Srbija vodi posebnu brigu o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i da je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa upisan 51 elemenat nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Gojković i Milašinović razgovarali su o koordinaciji i daljim koracima sprovođenja ratifikovanih konvencija o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara, kao i konvencija o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine i o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, potom haške konvencije i drugih.

Na sastanku je bilo reči o predstojećem obeležavanju 150 godina od rođenja Jovana Dučića u saradnji sa Bibliotekom Matice srpske 2021. godine, kao i obeležavanju 150 godina od rođenja Nadežde Petrović 2023. godine sa Umetničkom galerijom "Nadežda Petrović" iz Čačka, u okviru Uneskovih proslava godišnjica rođenja ili smrti eminentnih ličnosti.

Gojković i Milašinović razgovarali su i o saradnji u oblasti informisanja sa Uneskom, posebno u oblasti medijske pismenosti i predstojećim aktivnostima na tom polju.

Ja
18. Februar 2021.
To je srpska bastina sto srbiji pripada zato se treba da se sacuva i buducim vekovima !!!!!!