Unesko: Pratimo stanje kod Visokih Dečana

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

U pismu ministru kulture Srbije Vladanu Vuksavljeviću Organizacija UN za prosvetu, nauku i kulturu (Unesko) navodi da su "uzeli u obzir njegovu zabrinutost za manastir Visoki Dečani i da s pažnjom prate situaciju", kao i da su zatražili informacije UNMIK-a o tome, prenosi "Mondo".

Organizacija UN je time, kako je saopštilo Ministarstvo kulture, odgovorila na ministrove dopise iz juna i avgusta kojima je upozorio na nezakonitu izgradnju magistralnog puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira SPC - Visoki Dečani.

Pismo je, kako se dodaje, Vukosavljeviću u ime generalne direktorke Uneskoa Odri Azule uputio njen pomoćnik za kulturu Ernesto Otone.

“Budite uvereni da smo uzeli u obzir vašu zabrinutost u vezi sa ugroženošću tog dobra sa Liste svetske baštine, kao i to da Uneskov Centar za svetsku baštinu, zajedno sa Regionalnim centrom za nauku i kulturu u Evropi, s pažnjom prati situaciju”, piše u pismu.

Dalje se kaže da su “kao što praksa nalaže, a na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, obavestili UNMIK i zamolili da im obezbede detaljnije informacije u vezi s nezakonitom izgradnjom puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani”, a UNMIK je 24. avgusta odgovorio da su radovi obustavljeni.

“Sve dobijene informacije prosleđene su nadležnom savetodavnom telu, IKOMOS (Međunarodno veće za spomenike i lokalitete, radi na očuvanju i zaštiti mesta kulturne baštine širom sveta), radi njihovog tehničkog sagledavanja situacije koja bi mogla da utiče na neospornu univerzalnu vrednost samog manastira, u skladu s Priručnikom za implementaciju Konvencije za svetsku baštinu”, piše u pismu.

Ministar kulture Srbije je u junu i avgustu uputio protestne note najvišim zvaničnicima Uneskoa, generalnoj direktorki Odri Azule, zameniku direktora za kulturu Ernestu Otoneu i direktorki Centra Unesko za svetsku baštinu Mehtild Resler, povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone Manastira Visoki Dečani.