Gračanica: Počela deveta "Škola filmske magije"

"Škola filmske magije"
Izvor: Kosovo Online

U Gračanici je danas otvorena deveta "Škola filmske magije", a polaznici će do 30. avgusta imati prilike da nauče sve tajne sedme umetnosti, ali i kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent.

Škola filmske magije je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji.

Tema ovogodišnje „Škole filmske magije“ će biti pravljenje muzičkog spota, a za scenario je zadužen Ivan Jovanović, koji je izrazio nadu da će ljubav prema filmu deci iz Gračanice pretvoriti u nešto konkretno.

"Što se tiče sektora scenarija, scenario je osnov, početak svakog filmskog projekta. Film nije idividualna, već kolektivna umetnost. Zato ćemo prvo krenuti sa scenariom, želimo od vas da date predloge, izaberete pesmu koja vas inspiriše i daćemo vam da napištete scenario, uz našu asistenciju i pomoć. Želimo vašu maštu da nadogradimo i dovedemo je do nivoa da vi stvorite jedno umetničko delo kojim ćete biti ponosni", rekao je Jovanović.

Predavači su ugledni i ostavreni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način. 

Polaznike će režiji podučavati Stefan Krasić koji je podsetio da je prošlogodišnja pilot epizoda "I šta ćemo sad?“ dobila nagradu za montažu na festivalu u Gorenjam Milanovcu.

"Ambicije su nama porasle s obzirom na tu nagradu koja je došla, i reakcije naših kolega kada su pogledali pilot epizodu, dale su nam neku snagu da ove godine dođemo sa još većim ambicijama, tako da se nadamo da će ovaj spot biti nešto što će biti prezentovano na jutubu“, rekao je Krasić.

Polaznici će montažu učiti od Marije Šarac, a kameru i produkciju muzičkog spota od Bojane Andrić.

Među prijavljenima je dece svih uzrasta, a trenutno ih je preko 30. Andrej Mihajlović iz Gračanice pohađa „Školu filmske magije“ već treću godinu zaredom.

"Prethodne dve godine naučio sam dosta u svim smerovima, o glumi, montaži... tako je i stigla ta nagrada za montažu, bili smo svi izenađeni. Ovo je jedno lepo iskustvo i naravno da ću dolaziti i narednih godina. Veliko je ovo iskustvo i dosta toga može da se nauči. Snimamo  filmove, spotove, svašta, ali najvažnije je to druženje, sada se svako zatvori kod kuće sa telefonom i onda ništa ne radi“, rekao je Andrej.

Ivan Stojković ispred Doma kulture „Gračanica“ podsetio je da je prva „Škola filmske magije“ počela 2015. godine kada su se polaznici upoznavali sa elementima snimanja filma.

"Možemo da kažemo da smo tokom proteklih osam godina uradili prestižna ostvarenja, a za pojedina smo čak i doboli nagradu. Sa nama su Nemanja i Živojin Andrejević, koji su sa nama od početka, od prve godine, ali kasnije zbog obaveza, snimanja raznih serija i filmova, nisu mogli da pohađaju kurs. Oni su učestvovali u snimanju serije `U Klinču` i `Južni Vetar`. Pored njih, pomenućemo i Nevenu Nedeljković koja je uspešna u glumi, koja je završila glumu na Fakultetu Dramskih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, nadam se i da ćemo nju videti na malom ekranu“, rekao je Stojković.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM iz sekotra za saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i brigu o kulturnom nasleđu Milena Parlić poručila je polaznicima da se trude da dosanjaju svoje snove, isto kako su sanjali organizatori čitavog projekta.

"Draga deco, evo nas na devetoj po redu `Školi filmske magije`, periodu kada u Gračanici imate jedinistvenu priliku da znanjem i učenjem svima pokažete da vam niko ne može oduzeti slobodu. Slobodu čoveku daje njegov um, mašta, sposobnost da svojom inteligencijom, znanjem i učenjem, može da prevaziđe i nevidljive zidine. I ako razmišljate o filmskoj umetnosti, ne razmišljajte o Holivudu, već razmišljaljte o svojoj zemlji, precima, vladarima koji su malim koracima stvarali za sve nas“, rekla je Parlić.

Događaju je pristustvovala i predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Škola se održava pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohije i Ministarstva kulture, a u organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i „Gargantua films-a“.