Izložba skulptura Branislava Ristića u Domu kulture Gračanica

izložba
Izvor: Dom kulture Gračanica

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture "Gračanica" organizuju izložbu skulptura "Zagrljaj" akademskog vajara Branislava Ristića iz Štrpca, koja će se održati u sredu 21. februara 2024. godine sa početkom od 19 časova.

"U traženju sopstvene poetike i u razvoju njegove stvaralačke ličnosti Ristić se odlučio da tihe bele vrhove svog duha i zavičaja traži po slojevima i nijansama kamenih kompozicija“, pišu u predgovoru Nebojša Jevtić i Živojin Rakočević.

Kustos Galerije umetnosti Priština Milica Kostić navela je da su skulpture naizgled minimalističke.

"Pojednostavljenim skulpturama, definisanim svedenom formom, odbacuje sve što je suvišno i pretenciozno kroz apstraktnu celinu svedenih elemenata“, istakla je Kostić.

Održavanje izložbe podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština.

Branislav Ristić je rođen 21. februara 1978. godine u Uroševcu. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na odseku vajarstva u klasi profesora Peka Nikčevića. Saradnik je u nastavi Fakulteta umetnosti Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Učesnik je likovnih kolonija kao i nekoliko zajedničkih izložbi. Organizator i selektor likovne kolonije „Jesen u Sirinićkoj župi“, Štrpce 2022. i 2023. Član je ULUKiM-a.

Živi i stvara u Štrpcu.