Izložbom slika Miloša Šobajića otvorene Vidovdanske svečanosti u Gračanici

Otvaranje izložbe Miloša Šobajića u Gračanici
Izvor: Kosovo Online

Izložbom slika nedavno preminulog umetnika Miloša Šobajića, dobitnika nagrade “Longin" 2019. godine, otvorene su Vidovdanske svečanosti u Gračanici.

Slike Miloša Šobajića su legat Kombank dvorane u Beogradu i u renoviranoj galeriji Doma kulture su izložene zahvaljujući suprugi Šobajića, Maji Iskjedro.

"Miloš Šobajić nažalost fizički danas nije sa nama. Smrt ga je u tome sprečila, ali je zato njegova večita duša ovde noćas prisutna predstavljajući svoja dela. Miloš se rodio u Slavoniji, mestu ogromne patnje i večitog progona Srba,mesta strave i bola koji je namerno prećutan. Sve ovo je verovatno razlog nesvesne i potsvesne želje Šobajića da ukaže na stradanja, gušenje i bežanje Srba i drugih naroda", kazala je Iskjedro na otvaranju izložbe.

Kao deo Vidovdanskih svečanosti otvorena je i Likovna kolonija u Galeriji Doma kulture koja je renovirana sredstvima organizacije "Solidarnost za Kosovo", čiji je osnivač Arno Gujon. On se prustnima obratio video linkom i otvorio koloniju. Podsetimo da su kosovske vlasti Gujonu zabranile ulazak na Kosovo.

"Bez umetnosti i kulture nema života. Bez kulture naši životi su obezvređeni i možda je i to razlog zbog čega oni koji žele da obezvrede život Srba na Kosovu i Metohiji napadaju kulturne i duhovne objekte srpskog naroda na Kosovu", rekao je u svom obraćanju Gujon.

Galerija umetnosti Priština se nakon 22. godine od izmeštanja iz tog grada, od ove godine nalazi u Domu kulture u Gračanici i prema rečima direktora Nebojše Jevtića, ta ustanova je od nacionalnog značaja.

"Reč je o jednoj od najznačajnijij prištinskih ustanova kulture koja je postla poznata 90-tih godina 20. veka kada su organizovne izložbe eminentnih umetnika srpske likovne scene. Njeno sedište će biti u Gračanici gde se prudružuje Narodnom pozorištu i Ansamblu Venac", rekao je Jevtić.

Vidovdanske svečanosti zvanično je otvorio gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

"Ovo večeras je praznik umetnosi i slikarstva i ova galerija postala je umetnički centar regiona. Mogu da kažem da smo postali građani sveta i da se jedan Pariz ili Njurork mogu ponositi izložbom Miloša Šobajića, rekao je Popović.

Likovna kolonija Vidovdan održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od važnih događaja u likovnom životu na Kosovu. Ove godine učestvuje 10 umetnika.