Koha: Vlada oštro da reaguje na laži u izveštaju o ugroženosti Dečana

manastir visoki dečani
Izvor: Tanjug

Prištinski list Koha ditore ocenjuje da situacija koju je predstavila "Evropa Nostra" o ugroženosti manastira Visoki Dečani "ne predstavlja stvarno stanje i da kosovska vlada mora da reaguje, čak i oštro", prenosi RTS.

"Ali do sada su institucije ćutale. Ne postoji zvanična reakcija na organizaciju koja Kosovo predstavlja fusnotom", kritikuje Koha one koji se u Prištini bave zaštitom spomenika kulture.

U izveštaju pan-evropske organizacije posvećena očuvanju kulturnog nasleđa "Evropa Nostre" manastir Visoki Dečani našao se na listi 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa za 2021. godinu.

Koha kao argument da stanje na terenu ne odgovara ocenama "Evropa Nostre" navodi da su prošlog meseca, predstavnici manastira, zajedno sa lokalnom samoupravom Dečana, vladom u Prištini i međunarodnim predstavnicima postigli dogovor o autoputu Dečani-Plav.

"Kosovo ima Zakon o zaštiti posebnih područja, koji potiče iz Ahtisarijevog paketa. Pored toga, u okviru kosovske policije postoji i jedinica za kulturno nasleđe. Sve odluke u vezi sa posebnim područjima kojima pripadaju državni spomenici, a koji su ujedno i kultni predmeti pravoslavne religije, donosi Savet za primenu i nadzor. Deo ovog saveta su predstavnici Ministarstva životne sredine, Ministarstva kulture, Kancelarije Evropske unije na Kosovu, OEBS-a i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu", navodi list.

"Evropa Nostra" je u svom izveštaju navela da je "manastir bio meta minobacačkih napada lokalnih ekstremista od 1999. do 2007. godine, kao i pokušaja terorističkog napada ISIS-a 2016. godine, nanoseći lako popravljivu štetu".

"Manastir zajedno sa posebnim zaštićenim područjem suočava se sa ozbiljnim pretnjama po životnu sredinu. Lokalni opštinski prostorni plan nije u skladu sa strogim pravilima zaštite svetske baštine Uneska ili relevantnim nacionalnim zakonima i propisima. Stalno postoji rizik od izgradnje neprikladnih urbanih objekata u blizini manastira, kao i rizik od eksproprijacije zemljišta koje pripada manastiru Dečani", piše "Evropa Nostra".

Posebno je opasan plan da se u blizini manastirske kapije prostire veliki međunarodni put, piše organizacija, dodajući da je to jedini spomenik u Evropi koji vojska čuva već 20 godina.

Od 2004. godine manastir Visoki Dečani je kao objekat Srpske pravoslavne crkve uvršten na listu ugrožene svetske baštine.

Dve godine kasnije, na istom spisku našli su se Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.