Koreodrama "700" ansambla Venac izvedena u Beogradu

Koreodrama ansambla Venac
Izvor: Ansambl Venac

Ansambl Venac, povodom 700 godina od osnivanja manastira Gračanica, prvi put je u sredu uveče premijerno odigrao koreodramu, program pod nazivom "700", na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, saopštio je ovaj ansambl.

Kako se navodi, to je prvi put da Venac pripremi tako veliki i veoma značajan multimedijalni umetnički program od nacionalnog značaja, što je publiku u prepunom teatru ostavilo "u oduševljenju i suzama zbog emocija koju je program '700' izazvao".

Karte su bile rasprodate 10 dana ranije, a prva repriza igraće se u Banja Luci u Republici Srpskoj 1. jula na tvrđavi Kastel, tokom godine izvešće se širom Srbije a krajem godine i u Gračanici.

"Izvođenje ovog programa simbolički spaja materijalno i nematerijalno nasleđe i svedoči da srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je aktuelna i živa i danas", navodi se u saopštenju Ansambla "Venac".

Uoči premijere programa "700" tokom prijema su prezentovana druga dva nova projekta koja je "Venac" uradio, i to "Virtuelna izložba materijalnog i nematerijalnog kulturnig nasleđa Kosova i Metohije" i "Umetnička slika - Venac".

Venčevoj premijeri "700" u Beogradu prisustvovali su i pomoćnik ministarke kulture i infromisanja  Srbije Slavica Trifunović, Vikarni Episkop Novobrdski Ilarion Lupulović, više savetnika i predstavnika ministarstva kulture i informisanja, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predsednik Privremenog organa grada Prištine, Novak Živić, predsednica Opštine Gračanica Ljuljana Šubarić, predsednik Skupštine opštine Gračanica Milan Dimitrijević, predsednica Upravnog odbora, direktorka Narodne biblioteke Gračanica Brankica Kostić, kao i član Upravnog odbora u Vencu Pavle Vasić.

Koreodrama "700" odigrana je uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a organizator je Ansambl "Venac".