Kultura u doba korone: Izložba slika "Jesen u Prizrenu" preko Fejsbuka

Izložba
Izvor: Radio Kim

Povodom uvođenja vandrednog stanja i ograničenog kretanja Dom kulture "Gračanica" omogućio je svim zainteresovanima da putem njihove Fejsbuk stranice pogledaju izložbu slika "Jesen u Prizrenu", prenosi Radio Kim.

Dom kulture "Gračanica" napravio je program kulturnih sadržaja za pet dana u nedelji pod nazovom "Kultura u doba Korone", a danas je dan izložbe i slikarstva.

"Peta Likovna kolonija 'Jesen u Prizrenu' je umetnički i stvaralački odgovor na martovski Pogrom 2004. godine. Ona pripada retkim manifestacijama koje na takav način, na mestima sukoba i razaranja svedoče umetnost i obnovu života. Umetnici iz Srbije i Crne Gore koji sedam dana stvaraju u kompleksu Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, suočeni su sa posledicama razaranja i obnove, monaškim načinom života i sopstvenim doživljajem nasleđenog i kreativnog. Iz Arhangela, kao iz svog umetničkog središta, slikari proučavaju, mnogi po prvi put vide, Bogorodicu Ljevišku, crkvu Svetog Đorđa, crkvu Svetog Spasa, Prizrensku bogosloviju, zatim Manastir Visoki Dečani, Pećku patrijaršiju, Manastir Gračanicu", poručio je direktor likovne Galerije Nebojša Jevtić.

Izložbu prati 14 slika, a učesnici kolonije su bili Miroslav Živković, Milijana Vujović, Svetislav Slavković Kajzer, Goran Jovanović, Svetislav Ludoški, Biljana Novković i Mirjana Novković.