Kurti: Kosovski paviljon na Venecijanskom bijenalu, umetnost je most koji nas povezuje

Aljbin Kurti
Izvor: GazzetaExpress

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da je danas na Venecijanskom bijenalu otvoren Kosovski paviljon, a svoje delo pod nazivom " Monumentalnost svakodnevice" predstaviće savremeni umetnik Jakup Feri.

On je na Fejsbuku napisao da je ova godina godina umetnosti i međunarodne promocije Kosova.

Kako je dodao, Priština će ove godine biti domaćin mnogih prestižnih međunarodnih događaja.

"Priština će ove godine biti domaćin Bijenala Evropskog nomada, koji je održan u Marselju, a posle Prištine odlazi u Barselonu. Skoro 100 umetnika iz 32 zemlje sveta, od 22. jula 100 dana zaredom pretvoriće Prištinu u prostor umetnosti i transformacije javnih prostora", napisao je Kurti.

On je kazao da je pre tri nedelje zatvorena izložba u Dubaiju, gde je Кosovo predstavilo svoje istaknute umetnike i muzejske eksponate i umetnička dela.

"Međunarodni festivali Кosova i ove godine dovešće poznata umetnička imena iz celog sveta, od filma do muzike, od vizuelne umetnosti do grafičkih romana. U 2022. godini obeležava se i pokretanje trogodišnjeg programa kupovine umetničkih dela od lokalnih umetnika. Pored toga biće podeljeno 20 stipendija za studiranje umetnosti i kulturnog nasleđa na svetskim univerzitetima. Tokom druge polovine godine biće postavljeni temelji najnovije najmodernije institucije, Muzeja savremene umetnosti, dodatna prilika za integraciju i jačanje položaja Кosova na svetskoj umetničkoj sceni", napisao je Kurti.

On je rekao da će ove godine biti potpisan sporazum o filmskoj koprodukciji sa Francuskom na Кanskom festivalu, a sa Izraelom kasnije u toku godine.

"Naši uspešni filmovi i ove godine nastavljaju da putuju po prestižnim festivalima i i prikazuju se u bioskopima širom sveta. U javnom pozivu za podršku nezavisnoj kulturnoj sceni napravili smo jedinstvenu šemu mobilnosti kako bismo svetu predstavili naš umetnički proizvod Кulturne organizacije i nezavisni umetnici uživaće povećanu podršku međunarodnim nastupima", napisao je on.

Kurti je zaključio da je umetnost most koji Kosovo povezuje sa svetom.