Alije Vokši: Pionir akademske umetnosti na Kosovu

Aljie Vokši
Izvor: Koha ditore

Alije Vokši, prva Albanka sa Kosova koja je diplomirala u oblasti umetnosti 1969. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Beogradu i prva žena sa Kosova koja je počela da se bavi vizuelnom umetnošću, preminula je 31. januarau 77. godini, prenosi Koha.

Poznata slikarka rođena je u Prištini 1945. godine, a nakon srednje škole odlazi na studije na Fakultetu umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala u klasi poznatog slikara u bivšoj Jugoslaviji Nedeljka Gvozdenovića i magistrirala pod mentorstvom Radenka Miševića.

U društveno-političkom kontekstu, gde je malo žena imalo priliku da stekne visoko obrazovanje, posebno u oblasti umetnosti, Vokši je bila pionir.

Zaposlila se na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini 1974. godine, gde je radila do penzije 2015. godine.

U martu 2016. godine, u intervju za "Kohu" Alije Vokši je govorila je o svom radu i životu, studiranju, poslu u Prištini.

"Deklaracija o nezavisnosti Kosova podelila je moje radove. Pre nezavisnosti radila sam sa tamnijim bojama, dok sam posle radila sa svetlijim", rekla je Vokši.

Govorila je o tome da su joj portreti uvek bili zabavni, jer je kroz njih otkrivala raspoloženje likova i društvene probleme sa kojima su se suočavali.

Poslednji put je imala samostalnu izložbu 2007. godine.

Dobitnik je nagrade "Moša Pijade" 1973. u Prištini, dok je 1976. godine bila pobednica Novembarskog salona u glavnom gradu tadašnje Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo.