Likovni umetnici gosti Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena 

Likovna kolonija Jesen u Prizrenu
Izvor: Radio Kim

Likovni umetnici sa Kosova, centralne Srbije i Republike Srpske gosti su Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, a sedmoro među njima učestvuje na sedmoj likovnoj koloniji "Jesen u Prizrenu" koju organizuje Dom kulture "Gračanica", prenosi Radio Kim.

"Mislim da je svaki dolazak ovde za mene blagoslov, jer ipak sam rođen pod ovim nebom, vazduhom i uvek u sebi osetim radost zbog dolaska. Dolazio sam u Arhangele i ranije, ove godine bio sam u junu i sada ponovo. Ali ovo mi je prvi put da imam vremena da potpuno uživam u Prizrenu i manastiru", kaže Zvonimir Jancić, Gnjilanac sa prebivalištem u Beogradu.

Impresije gradom i ovim mestom Jancić je preneo i na platno.

"Trudim se da na svakoj likovnoj koloniji uhvatim trenutak i duh prostora u kome se nalazim, tako da je na jednoj slici naslikan most, on sam po sebi ima duboku simboličku vrednost jer spaja dve strane. S druge strane, ova druga slika predstavlja duh predaka" objašnjava Jancić.

Njegov sugrađanin Bojan Savić prvi put učestvuje na koloniji u manastiru Svetih Arhangela i još uvek sabira utiske.

"Rad je jedan veliki proces, juče i prekjuče smo obišli naše velike svetinje tako da sve to mora da prođe kroz mene, da bi izašlo na platno. Prizren sam doživeo jako interesantno, bio sam ranije u ovom gradu, dosta je različitih emocija koje se prosto kod mene javljaju i koje još uvek nisu složene kako treba, ali mislim da umetnici iz tog nekog kreativnog haosa kreću i prosto sve to pokušavam da pretvorim u emociju koju ću izbaciti na platno", kaže slikar.

Osećanja Vesne Petrović, slikarke iz Čačka, pomešana su, a u tu sredinu vratila se posle mnogo godina. Ona kaže da svi utisci odavde ne mogu da stanu na slike.

"Nekad čovek može u dahu da prenese svoju impresiju, a nekada mu treba neko vreme da se to na neki način slegne i da onda tek prerađeno na platno prenese. I kada odem iz Prizrena i Arhangela sasvim je moguće da će oni ostati na mojim platnima. Čovek kada krene ovamo nešto zna, nešto ne zna, ali tek na licu mesta neminovno je da se susretne sa tim što ova sredina i ovaj manastir pruža", kaže Vesna Petrović.

Iako je sa Kosova, iz Prilužja, mladi slikar Slobodan Rakić prvi put boravi u Arhangelima, a to je njegova treća likovna kolonija. Osim lepih slika iz manastira i gostoprimstva bratstva, Rakić će odavde poneti i lepu uspomenu na nešto starije kolege od kojih, kako kaže, mnogo uči.

"Ovo na platnu je moj doživljaj srušenog hrama Svetih Arhangela, to je moje viđenje da on i dalje živi u nama iako je srušen. Ta silueta i duh manastira su i dalje tu. Slika je u nastajanju i ovo je početak", kaže Rakić koji se bavi i pevanjem.

Na pitanje, da li peva dok slika, najmlađi učesnik kolonije odgovara: "Mislim da muzika i slikarstvo jedno sa drugim idu savršeno, a dokaz za to je moj kolega profesor Novak. Ja ne pevam dok slikam, uglavnom slušam muziku.“

Organizator likovne kolonije "Jesen u Prizrenu" je Dom kulture Gračanica, a suština okupljanja umetnika u manastiru Svetih Arhangela je, kako kaže direktor Galerije umetnosti Priština Nebojša Jevtić, podrška ugroženom kulturno-istorijskom blagu Kosova i svetinji.

"Mi se trudimo da svake godine imamo različite umetnike na koloniji tako da na taj način pokušavamo da doprinesemo značaju same kolonije, jer što više različitih umetnika gostuje na koloniji na taj način se u tom umetničkom svetu čuje o manastiru Svetih Arhangela i samom gradu Prizrenu i ugroženosti svih kulturno-istorijskih i verskih spomenika u Prizrenu i na Kosovu i Metohiji uopšte", rekao je Jevtić.

Slike koje svedoče o aktuelnom trenutku manastira i Kosova uopšte, biće izložene u Gračanici i Prizrenu. Poslednjih godina u Domu kulture "Gračanica" ova izložba se organizuje 17. marta, na dan početka martovskog pogroma Srba. Radovi nastali na ovoj koloniji biće izloženi i u Dušanovom gradu na Spasovdan.