Počinje likovna kolonija "Jesen u Prizrenu"

Likovna kolonija u Prizrenu
Izvor: Radio Kim

Likovni umetnici sa Kosova, iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, okupili su se u Prizrenu gde će narednih nedelju dana stvarati u okviru kolonije "Jesen u Prizrenu", prenosi Radio Kim.

Iz Doma kulture "Gračanica", koji je organizator kolonije, navode da će grad Prizren, kao izuzetno mesto sa svojim duhovno kulturnim vrednostima ugostiti  sedam slikara. To su Novak Demonjić iz Lozne (BiH), Vesna Petrović iz Čačka, Slobodan Boba Rakić iz Prilužja, Dunja Karanović i Bojan Savić iz Beograda, Zvonimir Jancić iz Gnjilana i Miroslav Šavelić iz Velike Hoče.

"'Jesen u Prizrenu' je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po sedmi put. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od 10.000 Srba. U toku kolonije slikari će posetiti manastire Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju", poručuju organizatori.

Izložba radova stvorenih na likovnoj koloniji biće održana u Prizrenu i Gračanici.

Pokrovitelj kolonije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.