Ljajći: Uspešna godina za Albanološki institut

Ljuljezim Ljeljći
Izvor: Albanian post

Sekretar za nauku Albanološkog instituta iz Prištine Ljuljzim Ljajći ocenio je da je taj Institut uprkos paandemiji imao uspešnu godinu, prenosi Albanian post.

Kako je rekao, sve aktivnosti bile su usredsređene na sprovođenje 42 projekta, od kojih 39 individualna i 3 kolektivna.

"Realizovano je 8 individualnih projekata iz sektora lingvistike, 7 iz oblasti književnosti, 10 individualnih i dva kolektivna iz oblasti istorije, 10 iz oblasti folkloristike i 4 iz oblasti etnologije", rekao je on.

Dodao je da su članovi Instituta učestvovali na više naučnih konferencija putem video linka, dok je učešćee na konferencijama van Kosova bilo ograničeno.

Takođe, istraživački rad na terenu i u arhivima, kako navodi, odvijao se u otežanim okolnostima zbog strogih ograničenja uvedenih zbog pandemije.

"Kao rezultat toga, samo četiri istraživača su sprovela istraživanja u arhivima, bibliotekama i na terenu. Opšti sektor je obavljao svoje poslove predviđene zakonom i podzakonskim aktima Zavoda”, naveo je Ljajći.

Održano je i nekoliko okruglih stolova i objavljeno 29 radova, među kojima se izdvajaju "Kosovo 1981-1989: početak raspada Jugoslavije" Memljija Krasnićija i "Međunarodna diplomatija i pitanje Kosova 1997-1999", Ljuljezima Nike.

On je izdvojio i "Leksikon dijalekata zapadnog i jugozapadnog Kosova" Aferdite Abdulahu ali i "Jezik žena sa Kosova" Vjose Osmani i "Albanske narodne pesme na Kosovu i Metohiji" Zakerije Redže.

Potpisano je i više sporazuma o saradnji, kako navodi, između ostalog i sa Akademijom za albanološke studije, Institutom za nauku i kulturu, kosovskom fondacijom "Kulturno nasleđe bez granica" i drugima.