Albanološki institut: Knjiga "Albanske narodne pesme Kosova i Metohije I" kopija dela iz 1951.

Albanski institut za Kosovo
Izvor: Facebook

Albanološki institut Kosova, koji je objavio knjigu "Albanske narodne pesme Kosova i Metohije I", pojasnio je da je reč reprintu knjige čiji je original objavljen 1951. godine i da nikakve izmene nisu vršene, prenosi Reporteri.

Politički analitičar Bljerim Ljatifi reagovao je zbog naziva knjige, u kojem se spominje Metohija, a iz Instituta navode da je knjigu iz 1951. godine, nakon objavljivanja, zaplenila tadašnja vlast, uništivši izdavački kontingent, ali da je sačuvan jedan primerak na osnovu kojeg je sada izdata kopija.

Direktor Albanološkog Hisen Matoši poručuje da je knjiga ponovo objavljena zbog velikog interesovanja za ovo delo.

"Reprint knjige profesora Zekerije Redže ’Albanske narodne pesme Kosova i Metohije I’, uradio je Albanološki institut zbog velikog interesovanja koje postoji za ovo prvo delo albanskog folklora, koje je na Kosovu objavioi izdavač ’Mustafa Bakija’ 1951. godine u Prištini. Odmah po objavljivanju tadašnja vlast je zaplenila i uništila kontigent publikacije. Na sreću, sačuvana je kopija, na osnovu koje smo ponovo objavili delo", rekao je Matoši za Reporteri.

On je dalje dodao da je reč o reprint kopiji originala, bez ikakvih preprevki, te da je po njemu terminologija naslova knjige iz 1951. godine i nije vezana za današnjicu.

"Publikacija je kopija originala, bez ikakve intervencije. Jedini dodatak je reč izdavača pod naslovom ’Povratak profesora Zekerije Redže na Kosovo’. Ovo delo je, s jedne strane, spomenik kulture za Albance koji su živeli u okvir bivše Jugoslavije, a sa druge, zbog ekskomunikacije, važan je dokument ozbiljnog narušavanja albanske kulture. Dakle, terminologija naslova knjige iz 1951. nije povezana sa današnjicom", zaključio je Matoši.