Mogavino: Dirnula me sudbina Srba na Kosovu

Kosovo Online
Izvor: Kosovo Online

Duboko sam dirnuta sudbinom Srba na Kosovu i nadam se da će uskoro moći da pronađu mir, koji toliko zaslužuju, posle svega što su preživeli, ističe Simona Mogavino, scenarista veoma popularnog francuskog stripa "Dobro došli na Kosovo", koji je nedavno preveden i na srpski jezik, prenose Večernje novosti.

Reč je o stripu koji prati život Dimitrija, Srbina sa Kosova, prinuđenog da se iseli 1999. godine. On odlazi u Italiju, a kada mu umre otac, dolazi na sahranu, 2004, baš u trenutku pogroma, dok oko njega gore crkve i manastiri. Strip je osmislio francuski politikolog Nikola Mirković, koji je sa Simonom Mogavino i koscenarista, dok je likovni deo na sebe preuzeo poznati milanski crtač Đuzepe Kvatroki. Svi su se rado prihvatili ovog projekta, uključujući i izdavačku kuću "Roše". Pre mesec dana, strip se pojavio i u prevodu na srpski jezik, u Srbiji, u izdanju "Sistem komiksa", i u Republici Srpskoj, u izdanju "Devete dimenzije", prvi na ćirilici, drugi na latinici i ijekavici.

"Strip  je odštampan u 10.000 primeraka i gotovo je sve rasprodato. Od samog početka veoma je dobro primljen. Izašao je neposredno pre pandemije, zbog koje je sve stalo, ali i pored toga interesovanje je veliko. Zadovoljan sam, izdavač takođe. Prvi put sam se okušao u stripovima.Nisam znao šta da očekujem. Ispalo je odlično. To pokazuje da može da postoji zanimljiv kulturni projekat i da se govori o Kosovu iz drugačijeg ugla. Strip nam je omogućio da govorimo o patnji Srba na Kosovu. Mnogi su tek tako saznali i da je postojao pogrom 2004. To je i bio cilj stripa, da kažemo kako je bilo, ali i da skrenemo pažnju na to da se težak život nastavlja", ističe autor projekta Nikola Mirković.

U Francuskoj se, inače, pojavio u novembru 2019. i u prvoj nedelji bio je najprodavaniji istorijski strip u zemlji! Treba istaći da je Italijanka Mogavino ovde izuzetno cenjena. Autor je poznatih stripova o srednjovekovnim kraljicama, a 2019. je na Međunarodnom festivalu stripa u Ajačiju na Korzici dobila nagradu za najboljeg scenaristu stripova, između ostalog i za strip o Kosovu.

"Na priči sam počela da radim zahvaljujući pozivu Nikole Mirkovića. Neću da krijem da sam se na početku veoma plašila, jer sam bila u potpunosti svesna da apsolutno nisam bila spremna za strip o ovom sukobu. Pristala sam da napišem priču, delom i zbog uobičajene lakoće da se hvatam ukoštac sa teškim izazovima, ali i zato što nisam mogla da podnesem to što znam malo, ili nimalo, o krvavom ratu koji se odvijao na svega sat leta od moje kuće", rekla je Mogavino.

Prodaja je bolja nego kod drugih naslova. Interesovali su se i novinari. Svi čitaoci imaju pozitivne kritike. Priča je odlična višeslojna i nema mesta ostrašćenosti. Drago mi je što je naša kuća izdavač ovog strip-albuma.

"Album "Dobrodošli na Kosovo" će doprineti boljoj slici i položaju stripa kod nas", kaže Igor Marković, urednik "Sistem komiksa".

Mogavino dodaje da je rad na stripu "Dobro došli na Kosovo" bio tragično i bolno iskustvo za nju. Šest meseci je detaljno istraživala sve što je vezano za rat na Balkanu:

"Inspirisale su me sve vrste informacija, slika i video-zapisa. Nije bilo nimalo lako. Otkrivanje, iz dana u dan, toliko neizrecivih zločina, slomilo mi je srce i okrenulo utrobu. Takođe sam osetila stid: kako je bilo moguće da nisam znala za ovu dramu? Mogavinova naglašava da je, radeći na stripu, shvatila da je morala da progovori o evropskom ratu koji će sve nas, nada se, naučiti da niko nije u zaklonu od opasnosti i sukoba.  Poruku koju sam htela da prenesem ovim stripom mogu da svedem na jednu reč: pomirenje", dodaje Mogavino.

Komentari kolekcionara i čitalaca su pozitivni u svakom smislu, uz konstataciju da treba više ovakvih izdanja, sa istim ili sličnim temama, stripovima koji se bave istorijom srpskog naroda - kaže za naš list Zoran Pejić, urednik "Devete dimenzije".

"Svi su oduševljeni činjenicom da je strip prvo izašao u Francuskoj, a posle i u Italiji. Raduje ih to što u ovim zemljama tako mogu da se upoznaju sa istinom, da bi na pravi i objektivan način mogli da steknu širu sliku. Postoji interesovanje i sa prostora Hrvatske. Kada se otvore granice, nadam se da će i tamo ugledati svetlo dana. Nikada nisam zadovoljna svojim radom, ali kada mi čitaoci, veoma dirnuti, pišu da bi mi zahvalili, onda pomislim da smo učinili nešto pozitivno", ističe Simona Mogavino.

 

Ja
07. Mart 2021.
Hvala mogavini !!!!!!
Ivan
07. Mart 2021.
Treba otići još dalje u istoriju barem do Kosovskog boja i objasniti mladim evropljanima da je Srbija bila vekovni bedem između Evrope i posrnulog Osmanskog carstva koje je pretilo da osvoji celu Evropu. Da su u odbrani Kosova učestvovala sva muška deca koja su mogla da podignu mač i da su na ognjištu svojih kuća ostale samo majke i žene sa nejačima i malom decom. Kao i to da su sveti srpski ratnici na sastanku dan uoči bitke znali da se bore sa 10 puta nadmoćnijom vojskom i da su znali da idu u smrt. Da sveta dužnost nije mogla da se pokoleba pred time jer je odbrana Kosova bila i odbrana Evrope.
Nepoznat Netko
08. Mart 2021.
Pregazili su vas ko plitki potok 😁😁😁😁
Spase
08. Mart 2021.
Bravo i svaka cast
ILLYRIAN
09. Mart 2021.
Nadam se da strip počinje incidentom u Mitrovici kada su se utopila ona nedužna deca u reci, jureći ih "čuvari mosta" psima i lancima u rukama