"Nedelja Kosova i Metohije"’ u Matici srpskoj

Matica srpska u Novom Sadu
Izvor: Novisad.in.rs

U Matici srpskoj u Novom Sadu od 21. do 24. februara biće organizovana "Nedelja Kosova i Metohije", tokom koje će biti predstavljena četiri izdanja Kosovskometohijskog odbora ove književne, kulturne i naučne institucije, prenosi Radio Kim.

U svečanoj sali Matice srpske će govoriti brojni profesori, pisci, studenti i umetnici. Sva četiri dana će biti obezbeđen prenos uživo na Jutjub kanalu Matice srpske.

Prvog dana programa, u ponedeljak, od 12 časova biće predstavljena knjiga "Običaji i pesme Srba u Turskoj (u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru)" autora Ivan Stjepanoviča Jastrebova, koji je krajem 19. veka bio ruski generalni konzul u Skadru, Prizrenu i Solunu.

"U programu će učestvovati predsednica Kosovskometohijskog odbora i priređivačica knjige prof. dr Valentina Pitulić, pisac predgovora i takođe priređivač knjige prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Udruženja folklorista Srbije Branislav Zlatković, ujedno i jedan od urednika ovog izdanja, kao i Borislav Čeliković iz ‘Službenog glasnika‘. Ova jako vredna knjiga je nastala u 19. veku. Mnogi istoričari, fokloristi i istoričari književnosti su je koristili, ali je tek prošle godine prvi put prevedena i objavljena na srpskom jeziku u saizdavaštvu Službenog glasnika, Udruženja folklorista Srbije i Matice srpske", rekla je za RTV Kim sekretarka Kosovoskometohijskog odbora Matice srpske prof. dr Aleksandra Novakov.

U umetničkom delu programa učestvovaće studentkinja sa katedre za muzikologiju u Novom Sadu Violeta Radić.

U utorak, 22. februara, će biti promovisana knjiga „Srpsko pevačko nasleđe centralnog dela Kosova i Metohije“ prof. Sanje Ranković i Mirjane Zakić. O naslovu će detaljno govoriti same autorke.

Za sredu, 23. februar, predviđena je promocija naslova "Kosovo na kraju istorije".

"To je svojevrsna filozofska rasprava, a do danas nismo imali nikakvu filozofsku raspravu na temu Kosova i Metohije i nastajala je iz pera prof. Aleksandra Petrovića i prof. Danka Kamčevskog. Htela bih da istaknem da ćemo premijerno čuti misli blaženopočivšeg biskopa Atanasija Jeftića o ovoj knjizi. Naime, ona je trebalo da bude predstavljena u Prizrenu, u Svetim Arhangelima, još pre dve godine. Nažalost, zbog kovida nismo u tome uspeli. Pošto je Episkop Atanasije bio oduševljem ovom knjigom, profesor bogoslovije gospodin Dejan Ristić je iskoristio priliku da narod čuje šta episkop misli o knjizi i snimio ga je", kazala je Aleksandra Novakov.

Ona je naglasila da u tih 20 minuta snimka Vladike Atanasija nije zabeležena samo njegova priča o jednoj knjizi, već i njegov testament o Kosovu i Metohiji.

U umetničkom delu programa toga dana će nastupiti vokalna solistkinja i članica hora Opere Srpskog narodnog pozorišta Milica Dosković.

Poslednjeg dana programa, u četvrtak, 24. februara biće predstavljena knjiga Uroša Šešuma „Srpska četnička akcija (1897 – 1908)“.

"Knjiga govori o takozvanoj oružanoj akciji, vremenu kada su četnici iz 19. veka bili aktivni u Makedoniji i čuvali sprski narod, kako od Bugara, tako i od Turaka i Albanaca. To je zanimljiva knjiga u kojoj srpska javnost prvi put može da pročita tačnu priču o tome šta se u Makedoniji, i uopšteno u staroj Srbiji, krajem 19. i početkom 20. veka dešavalo, a tiče se srpske četničke akcije", kazala je dr Novakov.

O ovom naslovu će govoriti prof. dr Suzana Ljajić sa Beogradskog fakulteta, dr. Biljana Vučetić, kao i autor. U umetničkom delu programa učestvovaće Violeta Radić.

"Očekujemo četiri vrlo zanimljiva dana i da će se publika odazvati u velikom broju. Već je veliki broj ljudi pokazao interesovanje, pa se nadamo da će sve to proteći u najboljoj atmosferi", zaključila je ona.

Programi u okviru "Nedelje Kosova i Metohije" biće održani uz poštovanje svih epidemioloških mera.