Otvoreni 53. pesnički susreti "Lazar Vučković"

Počeli 53. pesnički susreti "Lazar Vučković
Izvor: RTK2

Tradicionalni pesnički susreti "Lazar Vučković" , 53. po redu, otvoreni su danas ispred rodne kuće Lazara Vučkovića u Gornjem Selu kod Prizrena. Manifestacija je potom nastavljena u Domu kulture u Gračanici gde je održano pesničko veče, prenosi RTK2.

Pesnički susreti “Lazar Vučković” održavaju se od 1969. godine u znak sećanja na prerano preminulog pesnika Lazara Vučkovića koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru. Organizatori ovogodišnjih pesničkih susreta su Ustanova za novinsko izdavačku delatnost „Panorama–Jedinstvo” i Dom kulture „Gračanica“.

“Lazar se pojavio kao pokretački dar i izmenio tadašnju srpsku poeziju na Kosovu, uneo je duh i estetiku i osavremenio je. Suptilna filozofija i slojevitost njegove pesme, čine trajno, kao i ja što duboko verujem i ovi susreti biti trajni. Upravo ovi pesnički susreti i služe tome da se ne zaboravi srpsko ime,srpska reč i srpska kultura”, istakla je direktor i glavni urednik "Panorama-Jedinstvo" Rada Komazec.

Pesničko veče nastavljeno je kazivanjem pesničke reči, a redom su se ređali Dragoljub Kostić, Radomir Stojanović, Bratislav Bata Milanović,  Živojin Rakočević, Žarko Milenković, kao i mnogi drugi pesnici.

 Poetskom nagradom časopisa “Stremljenja” Lazar Vučković, koja se dodeljuje između dva susreta svake godine dodeljena je pesniku iz Beograda Bratislavu Bati Milanoviću  za poemu “Jedna glava”.

“Kosovo je neiscrpni motiv u srpskoj poeziji i to dokazuju brojne knjige, ne pesme nego knjige, koje se pojavljuju kod nas iz dana u dan. Ja sam imao veliki problem da se upustim u pesničko tumačenje kosovskog mita i kosovskog problema iz jednostavnog razloga što su te teme dosta obrađivane jedno duže vreme i obrađivao ih je jedan veliki broj pesnika. Onda sam se dosetio da jedan simbol, simbol svete glave Lazereve iz pesme “Obretenije glave Lazareve” u našem narodnom ciklusu o Kosovu, nije bila česta tema u pesmama naših pesnika a pruža velike mogućnosti”,rekao je  dobitnik nagrade Bratislav Bata Milanović.

Pesnički karavan nastavlja se i u petak, gde se od 10:30h  program održava u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Bostanu  u Novom Brdu.