Predstava "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ danas premijerno u Gračanici

predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“
Izvor: Radio Kim

Premijerno izvođenje predstave "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, po tekstu Bore Ćosića u režiji Ivana Vukovića zakazano je za danas u 19 časova u Gračanici. Predstavu izvode glumci Narodnog pozorišta Priština u saradnji sa kolegama iz Kruševca, prenosi Radio Kim.

Savremeni komad koji opisuje aktuelnu situaciju "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ ima u sebi inspiracije za bezbroj predstava.

"Ova predstava je naša, danas. Radovaću se svakoj sledećoj koju budem gledao jer ću znati koliko su uživali svi dok su je radili i kako su Borine reči drmale prašinu, po ćoškovima pozorišta gde je mislila da je bezbedna. Naša mala siromašna kuhinja i tuđi veliki gladni svet naš napolju. Кako utoliti glad, a ne biti pojeden? Кako? Premećemo se. Eto tako", reči su reditelja Vukovića.

On ističe da ne može da se odredi da li Bora Ćosić njegov "omiljeni cinik ili omiljeni pesnik koji piše prozu".

"Paradoks. Nešto se u svetu pomeri sa svog mesta, i ceo mehanizam se upali i zaškripi da vrati stvar na mesto ili prosto shvati da je to šraf viška i nastavi dalje. Кao da šrafa nije ni bilo. I tako Bora Ćosić skuplja te odbačene šrafove i pravi nešto, neku mašinu nepoznate svrhe i sastavlja je po sećanju. Iako pre nikada nije postojala. Popravlja je po zvuku. Ne škripi kako treba. Nikada je neće završiti jer na njoj uvek postoji nešto za popraviti", navodi Vuković.

U predstavi igraju glumci Bojan Veljović, Nikola Rakić, Biljana Nikolić, Marija Gašić, Nebojša Vranić, Jelena Orlović, Aleksandra Cucić i Milena Jakšić.

Za dramatizaciju je bila zadužena Jelena Mijović, dramaturg je Jovan Ristić, scenograf je Marija Кalabić, kostimograf Ivana Mladenović, muziku su komponovali Irena Popović i Nikola Dragović.

Cena karte je 250 dinara, a deo prihoda od ulaznica biće uplaćen za lečenje šestogodišnje Magdalene Nedeljković iz Severne Mitrovice.