Majstor za pirografiju iz Leposavića veštinu stekao preko društvenih mreža

Ivan Vuletić
Izvor: RTV Mir

Umetnik Ivan Vuletić iz Leposavića je tehniku pirografije, poseban način crtanja nagorevanjem materijala kao što su drvo, metal ili koža, naučio preko društvenih mreža i danas sa velikim uspehom oslikava ikone u drvetu, prenosi RTV Mir.

"Već godinu dana se bavim pirografijom, a od malih nogu sam u crtanju. Volim da crtam, volim sve što se tiče umetnosti. Ipak je bila nepoznanica, ne znam tehniku, ne znam kako da započnem, da ne oštetim nešto, da vidim kako će da teče dalje da li će da ide lepo ili ne. Na društvenim mrežama sam video i odlučio da pokušam i video da mi ide od ruke i da mogu da se time bavim. Pronašao sam mir u tome", ističe Vuletić

Samouki slikar kaže da je za pirografsko oslikavanje drveta potrebno strpljenje, mirna ruka i koncentracija.

"Mora čovek da ima preciznost i mirnu ruku. U principu se koristi svetlo drvo. Tu spadaju breza koja je mnogo lepa za rad, lipa i u mom slučaju što ja mogu da priuštim ovde kod nas je topola. Jer tamno drvo daje drugačiji efekat i prikaže se slika, ali nije to to. Orahovo drvo daje najlepšu notu i najlepšu sliku. Kada se prelakira izgleda kao staklo ali je mnogo nezgodno za rad", naglasio je Vuletić.

Svaki crtež Ivana Vuletića je unikat iako često oslika iste ikone, a vreme koje mu je potrebno za izradu je oko dva i po sata, nakon čega sledi lakiranje i sušenje da bi došao do gotovog proizvoda.

Ivan
02. April 2021.
Hvala vam za objavu🙏