Princ Filip otvorio "Vidovdanske svečanosti", princeza Danica primila nagradu Longin u očevo ime

Vidovdanske svečanosti
Izvor: Kosovo Online

Izložbom slika Milana Cileta Marinkovića, dobitnika nagrade „Longin“ u Domu kulture u Gračanici otvorene su 32. Vidovdanske svečanosti, kao i početak rada Likovne kolonije „Vidovdan“.

Nagradu je umesto Marinkovića primila njegova ćerka princeza Danica, a princ Filip Karađorđević proglasio je Vidovdanske svečanosti otvorenim.

Milan Cile Marinković od 1992. godine živi i radi u Parizu  i sa velikim uspehom reprezentuje srpsko slikarstvo i kulturu. Njegova bogata izlagačka aktivnost i prihvaćenost upisali su ga u savremenu istoriju srpskog slikarstva.

Princeza Danica Karađorđević kazala je da izložba slika njenog oca u Domu kulture u Gračanici nosi posebnu simboliku, jer je jedna od najznačajnijih i prva na Kosovu.

"Ciletu je uvek bila želja da bude ovde. Njegovim delima je prisutan i šalje poruku nade, jedan obojeni svet kojem se svi nadamo. Kosovo i Metohija je kolevka svih nas i baza njegovih umetničkih dela. I u studenskim danima je posećivao svetinje na Kosovu i Metohiji, izučavao ikone i slikarstvo i zato se posebno raduje nagradi Longin", rekla je princeza Karađorđević.

Princ Filip Karađorđević ukazao je na značaj Vidovdanskih svečanosti za srpski narod na Kosovu i iz Gračanice poslao poruku mira.

„Za mene, kao i za svakog Srbina Vidovdan ima poseban značaj, zato smo upravo na Vidovdan 2020. godine odlučili da  se iz Londona preselimo u Srbiju i ovde nastavimo svoj život. Vidovdanske svečanosti su prilika i povod da iz Gračanice pošaljem poruku mira, razumevanja  i solidarnosti među narodima koji žive na ovim prostorima. Stvaranjem mira najbolje ćemo se odužiti našim precima koji su dali svoje živote za mir, slobodu i pravdu“, istakao je Karađorđević.

Princ Filip govorio je i o kralju Petru Prvom i kralju Aleksandru Prvom koje istorija pamti kao oslobodioce Kosova.

"Zato  mi je čast da kao njihov potomak i naslednik, ovogodišnje Vidovdanske svečanosti proglasim otvorenim", rekao je on.

Direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević istakao je da Vidovdan jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u kojem se sagledava i oseća značenje kosovskog zaveta.

„Ovo su važne godine, sedam vekova manastira Gračanice, 150 godina prizrenske Bogoslovije. I ova izložba Cileta Marinkovića je jedan prinos kontinuitetu naše kulture i duhovnosti na Kosvu i Metohiji. Ona je naše lice u svetu. Vidovdan sa svojim svedočanstvima je kreativni deo našeg identiteta i antidepresivni deo naše prirode, uprkos svemu“, rekao je Rakočević.

Ceremoniji otvaranja Vidovdanskih svečanosti i izložbi slika pored velikog broja ljubitelja ove umetnosti prisustvovali su i vladika raško-prizrenski Teodosije, kao i zvaničnici opštine Gračanica i Privremenog organa grada Prištine.

Na likovnoj koloniji učestvuju slikari sa Kosova, Srbije, ali i iz inostranstva, čiji će radovi, nastali za vreme rada kolonije, krajem juna biti izloženi u Domu kulturu u Gračanici.

Slikarka iz Vinče Vladislava Čolić rekla je da se raduje novom iskustvu, iako nije prvi put na Kosovu.

„Prvi put sam na vidovdanskoj likovnoj koloniji, iako sam prethodnih godina obilazila Kosovo i Gračanicu. Bićemo ovde nedelju dana, slikaćemo, družićemo se, ići na izlete, obilaziti naše svetinje. Slikaćemo u Domu kulture i možete nas posetiti kad god želite“, poručila je Čolić.

Vidovdanske svečanosti tradicionalno počinju 1. juna, a završavaju se na Vidovdan 28. juna. u okvir kojih meštani Gračanice, ali i ostalih srpskih sredina na Kosovu imaju priliku da prisustvuju književnim večerima, tribinama, izložbama, predstavama, izborima za Kosovku devojku i drugim kulturnim događajima.

Pokrovitelj Vidovdanskih svečanosti je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Gračanica i Skupština grada Priština sa sedištem u Gračanici.