Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada “Pavle i Milka Ivić”

Profesor dr Radivoje  Mladenović
Izvor: Foto: Igor Vuković

Profesor dr Radivoje Mladenović dobitnik je godišnje nagrade „Pavle i Milka Ivić“ za knjigu „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“, saopštilo je Slavističko društvo Srbije, prenosi Radio KiM.

Na sednici organizovanoj i održanoj elektronskim putem u Beogradu 27. novembra, kojoj je predsedavao akademik Slobodan Remetić, jednoglasno je odlučeno da priznanje za 2020. godinu dodeli za knjigu, „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“ delo objavljeno u Srpskom dijalektološkom zborniku LXVI/1, u časopisu koji izdaju Srpska akademija nauka i umetnosti i Institut za srpski jezik SANU.

„Obimna monografija Govor severnošarplannske župe Sirinić dobijena je iz ruku već decenijama najažurnijeg, najplodnijeg i najkompetentnijeg istraživača prizrensko-južnomoravskog dijalekatkog kompleksa na tlu južne srpske pokrajine“, navodi se u saopštenju žirija i dodaje da je reč o monografiji koja „donosi bogatu građu iz svih relevantinih domena jezičke strukture prikupljenu u svim naseljima Sirinićke župe“.

Prof. dr Radivoje Mladenović je redovni profesor u penziji, autor više knjiga i preko osamdeset naučnih radova, više decenija se bavi srpskim govorima Кosova, pre svega Severnošarplaninskom oblašću, južnom Metohijom i južnim Кosovom.