Prvi tizer za film "Heroji": Kosovska bitka iz intimnijeg ugla

Film Heroji
Izvor: Printskrin

Upravo se pojavio prvi tizer za film "Heroji", dugometražni rediteljski debi Gorana Nikolića, prenosi Blic.

Smeštena u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, ovo je priča o svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama. Na povratku kući iz bitke, ratnik sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju put zajedno.

Ovo neočekivano prijateljstvo je ispunjeno nizom komičnih, ali i dramatičnih i emotivnih momenata. Konačno, dvojica junaka stižu u ratnikov dom gde ih čeka samo pepeo i smrt. Kosovska bitka je najopevanija i najispredanija bitka u kojoj je naša zemlja ikada učestvovala. A priča filma "Heroji", sagledava taj istorijski događaj u njemu iz drugačijeg, intimnijeg ugla.

"Još kada sam u osnovnoj školi učio o toj bici, prva misao mi je bila – šta li se desilo sa onom šačicom muškaraca koji su preživeli bitku, a niko nikad neće pisati o njima. Sa tom mišlju kao osnovom, požele sam da, u takvom jedno nehumano vremenu, ispričam jednu humanu priču. U njoj nema poznatih istorijskih heroja. Nema Vuka Brankovića i Miloša Obilića. I nema direktnog sagledavanja bitke. U fokusu ovog filma su dvoje, na prvi pogled, običnih ljudi – jedan ratnik, predstavnik svih ‘malih heroja’, onih neopevanih koji su išli da se bore za svoju zemlju i rizikovali svoje živote, a nisu dobili svoje mesto u udžbenicima. A možda su neki od njih gotovo jednako bili zaslužni kao ovi veliki heroji. A kao drugog glavnog lika imamo divljeg dečaka, koji luta po bespućima ove zemlje i ponaša se više kao divlja zver nego kao dete. I njima dvojici se putevi ukrštaju, neko duže vreme posle bitke, dok obojica traže utočište", navodi reditelj.

U glavnim ulogama su Mladen Sovilj i Todor Jovanović, dok je originalnu muziku uradila naša kompozitorka Ana Krstajić, a izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović. Narator filma iz ugla dečaka je Žarko Laušević.

Uskoro se očekuje premijera filma, a interesantno je da je kostim koji je korišćen za ratnika, isti onaj koji je Žarko Laušević nosio u Šotrinom filmu.