Završen Festival dokumentarnog filma GRAFEST u Gračanici

Festival GRAFEST u Gračanici
Izvor: Radio Televizija Gračanica

Deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST svečano je zatvoren u Domu kulture "Gračanica" dodelom nagrada za najbolja ovogodišnja ostvarenja, prenosi RTV Gračanica. 

Pobednik desetog GRAFEST-a je film "Na veslu priča: pozdrav pesniku" autora Rastka Šejića, nagrada za drugo mesto pripala je Radmili Todić Vulićević za film "Čekajući Davora", dok je treće mesto osvojilo ostvarenje "Zaboravljeni" Ane Marković.

Po rečima predsedavajućeg žirija, reditelja Borisa Mitića sva ostvarenja su od ključnog značaja za savremenu i buduću istoriografiju ovih prostora. On je čestitao svim autorima i pozdravio raznovrsnost i brojnost prikazanih ostvarenja.

“Primetna je dominacija televizijske forme u odnosu na kreativni dokumentarni film čime se umanjuje potencijal oplemenjivanja prikazanih problematika širim arsenalom filmskog jezika”, naveo je Mitić u obrazloženju.

Dobitnik prve nagrade Rastko Šejić zahvalio je saradnicima na uspešnoj saradnji.

"Trudili smo se da napravimo film za, ne protiv u situaciji koja je krajnje granična i valjda je to način", rekao je Šejić. 

U takmičarskom programu predstavili su se autori sa Kosova, ali i oni čija se ostvarenja bave Kosovom, svojim dokumentarističkim i televizijskim radovima, filmovima, reportažama i srodnim televizijskim formama.

Selektorka takmičarskog programa festivala Nevena Matović je od 35 prijavljenih filmova odabrala radove koji su svojim kvalitetom zaslužili da uđu u zvaničan takmičarski program.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.