Rakočević: "Mrak" je film koji pokazuje pravo stanje života na Kosovu

Film Mrak
Izvor: TV Most

Međunarodni igrani film "Mrak" srpskog reditelja Dušana Milića mesec dana se prikazuje u domaćim bioskopima, a jedan od glumaca tog ostvarenja Nikola Rakočević, kaže da je ovo najbolji film poznatog režisera jer prikazuje temu koja je jako važna, a to je KiM i ljude koji tamo žive, prenosi TV Most.

Po Rakočeviću, odgovornost teme je važna, tako da je ovde "neophodno da se obrati pažnja na ljude koji žive dole na Kosovu i Metohiji".

"Meni je bilo malo lakše nego ostalim glumcima. To govorim samo sa te glumačke strane. Sa druge strane, jeste bilo malo problematično odigrati zapravo taj lik, a ne biti previše pasivan”, prvi su utisci Rakočevića o ulozi smirenog sveštenika Dositeja.

"Međutim, to je negde prirodan sled događaja, to je bila prirodna situacija, jer sveštenici to i rade na Kosovu i Metohiji, donose određeni mir i red među ljude", analizirao je Rakočević svoj lik, a onda nastavio "Crkva se dole bavi edukacijom, egzistencijom, i drugim stvarima koje su ljudima izuzetno korisne. I onda ti monasi prirodno delaju, rade, zapravo su neki stožeri, pronalaze mir u Bibliji, i učenju koje imaju. Oni tako nalaze vertikalu i trude se da pomognu tim ljudima”, kaže Rakočević za Tanjug.

Radnja psihološkog trilera "Mrak" se odigrava u vreme martovskog pogroma na Kosovu nakon Uskrsa 2004. godine, a premijera je održana simbolično upravo na datum - 17. mart kada se desio taj nemili događaj.

Filmski scenario u fokus stavlja konstantni strah srpske devojčice Milice koja ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući koju napadaju nevidljivi neprijatelji kroz čitav skoro dvočasovni film.

Milici su nestali otac i ujak, a samu porodicu čuvaju pripadnici italijanskog KFOR-a, i problem nastaje kada oni ubrzo budu zamenjeni američkim kolegama.

Film "Mrak" je realizovan u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a glumački tim je sa domaćim i inostranim licima: Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.

"Glumci su glumci i treba da učestvuju u građenju ovakvog filma. Kosovo je internacionalna priča, to jednostavno nije samo naša priča, već za ceo svet. I treba da učestvuju glumci iz drugih zemalja, u našem filmu oni su sa svih strana sveta. A opet ima malo uloga u filmu, scenario ne sadrži previše njih, i drago mi je da dobar deo čine stranci", izjavio je Rakočević.