Rastovac-Siamašvili: Srbija pridaje značaj zaštiti svetske baštine na svojoj teritoriji

Tatjana Rastovac-Siamašvili
Izvor: Twitter

Srbija pridaje najveći značaj zaštiti svetske baštine na svojoj teritoriji, uključujući i srednjovekovne spomenike na Kosovu, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti, izjavila je danas ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac-Siamašvili, prenosi Tanjug.

Rastovac-Siamašvili je na skupu, održanom na marginama 44. produženog zasedanja Komiteta za svetsku baštinu, govorila o obrazovanju u domenu kulturne baštine u pravcu održive budućnosti.

Skup su organizovali Ministarstvo obrazovanja Kine, Nacionalna komisija ove zemlje za Unesko i sektor kulture Unesko.

Rastovac Siamašvili je govorila na panelu na visokom nivou na kome su učestvovali, između ostalih i ministri obrazovanja Kine, Etiopije i Pakisana.

Ona je predstavila konkretne primere kako Srbija uključuje pitanje kulturne baštine u obrazovanje i s tim u vezi naglasila važnost dijaloga i saradnje u oblasti svetske baštine, kao zajedničkog prioriteta koji će obezbediti njenu zaštitu za buduće generacije.

"Naš Zavod za zaštitu spomenika kulture kao i drugi instituti organizuju edukativne radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta, kako bi im pružili priliku da se upoznaju sa nepokretnom kulturnom baštinom Srbije, njenim vrednostima i načinima očuvanja", istakla je Rastovac-Siamašvili.

Zavod je, takođe, razvio program za nastavak profesionalnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika pod nazivom Nepokretno kulturno nasleđe, dodala je ona.

Prema njenim rečima, pored opšteg obrazovanja o značaju i raznolikosti kulturnog nasleđa Srbije učesnici, takođe, imaju priliku da nauče o razvijenim praktičnim modelima koji se mogu koristiti u obrazovanju.

"U toku je priprema novog izdanja Uneskovog obrazovnog kompleta 'Svetska baština u ručnom priboru mladih’ na srpskom jeziku, sa ciljem da se 3.000 primeraka ovog kompleta distribuira nastavnicima u osnovnim školama", navela je Rastovac-Siamašvili.

Komitet za svetsku baštinu organizacije Unesko otvorio je u petak 44. sednicu u onlajn formatu, a na kojoj će se, do 31. jula, raspravljati o pitanjima koja su ostala nerešena od prošle godine, kada je sastanak bio odložen zbog pandemije.

Proširenom sednicom, iz kineskog grada Fužoua, predsedava zamenik kineskog ministra za obrazovanje i direktor kineske nacionalne komisije za Unesko, Tain Suedžun.

Zorka Djoković
17. Jul 2021.
Veliki patriota, borac za istinu i pravdu i i stalno nastoji da celom svetu predoči šta nama znače naše svetinje. Kada bi na važnim mestima bilo više takvih. Bravo