Rastovac-Siamašvili: Unesko svestan posebnosti i značaja srpske kulturne baštine na Kosovu

UNESKO
Izvor: dijalog.net

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je danas da u ovom trenutku nema neformalnih najava da će Priština podneti prijavu za članstvo u Unesko, ali da je Srbija apsolutno spremna i da aktivno radi da spreči svaki takav pokušaj, prenosi Tanjug.

Ona je u razgovoru za Tanjug rekla da postoje izjave takozvanih zvaničnika u kojima oni uporno ponavljaju da su u toku pripreme za podnošenje prijave, ali napominje da su u ovom času to samo medijske najave.

"Nikada ne znate da li je to za unutrašnju upotrebu ili koji je razlog, ali ponoviću - apsolutno svi jednostrani potezi Prištine su za nas neprihvatljivi i Srbija aktivnim angažmanom u Unesku i svojim telima maksimalno koristi da jača svoju poziciju i da pitanje, koje je za nas prioritet, a to je zaštita našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i odbranimo", istakla je Rastovac Siamašvili.

Govoreći o kulturnoj baštini na Kosovu, a povodom 17 godina od pogroma kada je veliki broj srpskih svetinja oštećen, ona je kazala da je delegacija Srbije pri Unesku u direktnoj komunikaciji sa Centrom za svetsku baštinu, jer sva dobra na listi svetske baštine zahtevaju komunikaciju sa Uneskom i za bilo kakvu intervenciju potrebna je saglasnost te organizacije.

"Tada je i crkva bogoridice Ljeviške bila izložena nasilju i vandalizmu i ona je unutra zapaljena i opljačkana. Mi smo svakako u komunikaciji sa Centrom za svetsku baštinu. To je jedan duži proces koji se dodatno usložnjava zbog pandemije kovida kada Unesko i sve njihove institucije prevashodno rade od kuće", rekla je ambasadorka.

Ona je istakla da je Unesko savršeno svestan posebnosti i značaja srpske kulturne baštine na Kosovu, što su nebrojeno puta isticali, a u narednom periodu, kako je rekla, biće u komunikaciji i po pitanju čitavog niza planova koje je delegacija Srbije podnela Centru za svetsku baštinu.

Govoreći o manastiru Dečani i njegovoj ugroženosti zbog pokušaja Prištine da u zaštićenoj zoni manastira napravi magistralni put, Rastovac Siamašvili kaže da je Unesko upoznat sa tim i da je na visokom nivou reagovala međunarodna zajednica i sam Unesko.

Prema njenim rečima, Srbija koristi svaku priliku da Unesku skrene pažnju i na neke druge pojedinačne aktivnosti Prištine koje ugrožavaju kulturnu baštinu, kao i da je organizacija svesna značaja i osetljivosti tog pitanja.

Kako kaže, aktivnosti Srbije izazivaju reakciju ne samo Uneska nego i šire u međunarodnoj zajednici.

"Vrlo je evidentno šta Priština pokušava. Oni kada hoće da apliciraju za Unesko pokazuju navodnu zainteresovanost za zaštitu kulturne baštine na KiM, a upravo ovakvi potezi pokazuju koliko je istinita naša tvrdnja da ne samo da nisu posvećeni zaštiti naše kulturne baštine u pokrajini, već da ih svojim aktivnostima i ugrožavaju. I ne samo što pokušavaju čitavim nizom aktivnosti da ugroze našu kulturnu baštinu, Priština na drugi način pokušava da izbriše tragove vekovnog postojanja srpskog naroda na tlu KiM", ukazala je ona.

Dodala je i da u razgovorima zvaničnici kao i stalna delegacija sa zvaničnicima Uneska konstantno ukazuju da postoji kontinuirani pokušaj Prištine da prikrije i falsifikuje ono što je nepobitna istorijska činjenica o identitetu i pripadnosti naših manastira na KiM, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu.

"Konstantno ukazujemo i to je prioritet naše stalne delegacije i razgovora naših najviših zvaničnika sa predstavnicima Uneska, a u planu imamo čitav niz aktivnosti da se spreči krađa kulturnih dobara. Zato sagovornicima postavljamo pitanje ukoliko privremene institucije na KiM nisu spremne da prihvate da se radi o srpskoj kulturnoj baštini kako se od njih može očekivati da obezbede odgovarajuću zaštitu. I to je vrlo legitimno pitanje i izaziva veliku pažnju u Unesku", rekla je ona.

Govoreći o godišnjem izveštaju koji se podnosi organizaciji, Rastovac Siamašvili kaže da je u njemu jasno navedeno koliko je ugrožena naša kulturna baština na Kosovu, koja se nalazi pod danonoćnom zaštitom i nadzorom.

"Pored toga mi veoma vodimo računa, pošto Srbija snažno insistira na depolitizciji Uneska, da i naši izveštaji budu ekspertski i konkretni. To je nešto što se prepoznaje, jer imamo izuzetnu saradnju sa Centrom za svetsku baštinu gde su profesionalci koji uvažavaju naš angažman i generalno posvećenost Srbije zaštiti kultirne baštine", kaže ona.