Šesti festival srednjovekovne muzike “Medimus” počeo danas u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu

Festival Medimus u Prizrenu
Izvor: Radio Televizija Gračanica

U predivnom ambijentu u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu danas je počeo šesti festival srednjovekovne muzike “Medimus”, koji je ove godine posvećen sedamstogodišnjici manastira Gračanica i spomenu na njenog ktitora kralja Milutina, a koji organizuju Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli i Dom kulture Gračanica, pod pokroviteljsvom Ministarstva kulture Vlade  Republike Srbije.

Umetnički direktor festivala “Medimus” Darko Кarajić u obraćanju okupljenima istakao je značaj srednjovekovne muzike u srpskoj kulturi, kao i to da muzika ima moć da spaja i ujedinjuje ljude.

“Poruka za mnoge širom sveta je da muzika spaja i sjedinjuje ljude i da ih oplemenjuje. Večaras imamo dosta mladih muzičara koji su prvi put u Prizrenu i oni su oduševnjeni gostoprimstvom i pre svega lepotom manastira Svetih Arhangela. Hvala svima”, rekao je prilikom otvaranja ovog festivala, Кarajić.

Prve večeri festivala koncerte su održali ansabl “Agija” iz Beograda i internacionalni asambl “Vizantika”, koji su svojim nastupom oduševili prisutne.

“Pored toga što nam je veliko zadovoljstvo i čast što smo večeras ovde, takođe smo i jako potreseni kad dođemo i sviramo ovako divnoj publici na ovom svetom mestu. Publika, ambijent, istorija koja se prožima kroz svaki kamen i obavija ceo grad nas ostavlja bez teksta”, rekao je Žorž Grujić iz ansambla “Vizantika”.

Posetioci festivala “Medimus” ističu da su im osećanja pomešana. Dok neki festivalu prisustvuju svake godine i ističu da se osećaju kao kod svoje kuće, drugima je pak ovo prvi put da su u Prizrenu nakon duge dvadesetdve godine.

“Кada se srednjovekovna muzika sluša u autentičnom ambijentu srednjovekovlja onda je događaj upotpunjen, jer je muzika pola događaja, ambijent je ona druga polovina. Već godinama iz Beograda dolazimo i ne samo na festival, već i drugim danima posećujemo Prizren i crkvu Svetog Spasa”.

“Dolazim iz Кosovske Mitrovice i prvi put sam na festivalu. Prvi put sam i u Prizrenu posle 1999. godine, tako da su osećanja pomešana, osećam tugu, ali i radost što sam ovde i što smo okupljeni u ovolikom broju”.

Drugog dana festivala, kako je predviđeno, celovečernji koncert održaće internacionalni ansambl “Medimus”, čime se završava ovogodišnji festival srednjovekovne muzike u Prizrenu.

“Medimus” festival je najznačajnija manifestacija iz oblasti muzičkih umetnosti u proteklom periodu u gradu Prizrenu.