Život je spojio vekove i umetnost, završen Medimus - festival srednjovekovne muzike u Prizrenu

Medimus
Izvor: Radio Kim

„Dogodio se trenutak za koji se pripremamo godinu dana. Desio se u vremenima kada je većina nastupa i festivala odložena, a često izgleda kao da je život odložen. Dva dana Medimusa protekla su bez ikakvih problema“, kaže Bojan Babić predsednik Društva prijatelja Manastira Svetih arhangela kod Prizrena, piše Politika.

Medimus, peti međunarodni festival srednjovekovne muzike, održan je proteklog vikenda upravo u Svetim arhangelima, jer je pandemija koronavirusa izmestila ovogodišnje nastupe iz atrijuma Crkve Svetog spasa koji se nalazi ispod same prizrenske tvrđave.

Iz tog jedinstvenog prostora, pored crkve koju je podigao vlastelin cara Dušana, Mladen Vladojević. Izvođači srednjovekovne muzike, publika i organizatori preselili su se u Svete arhangele zadužbinu i mesto gde je sahranjen upravo car Dušan.

„Premestili smo se ovde i tu je međunarodni ansambl Medimus izveo muziku 13. i 14. veka, ona je savremenik kamenja i zdanja u kom smo proveli fantastične dane“, rekao je umetnički direktor festivala profesor Darko Karajić.

On je naglasio značaj manifestacije koja je jedinstvena po mestu održavanja.

U porti manastira Svetih arhangela nastupila braća Teofilović

„Sigurno je to duhovna centrala našeg naroda, naše istorije i određeni trenutak Ratka i mene da se pojavimo ovde, možemo reći da je sudbonosan. Mislim da ćemo posle ovoga još više i češće dolaziti na ove prostore i širiti ovu priču, ne samo sa našim ljudima, nadam se da će dolaziti i Albanci i da će razumeti našu poruku ljubavi prema njima“, izjavio je Radiša Teofilović za RTV KiM.

Poseban susret sa prognanim gradom onih koji su raseljeni ikom je ovaj festival i mesto susreta sa svojim prošlim životom. Dočekuju ih oni koji su ostali i koji nikada nisu ostavljali ovaj prostor.

„Ja samo ovde već dvadeset godina intenzivno prisutan. Lepo je ovo videti, ovoliki svet, ljude i ovakvu manifestaciju. Ovo što smo mogli da čujemo od braće Teofilović, veličanstveno je, ostao sam bez daha“, kazao je Vanja Pužić iz Štrpca. On je čovek dubokog iskustva, zna svaki kamen u Dušanovim Arhangelima, poznaje njihov unutrašnji život. Na mestu gde je, ove godine, dva dana bila bina za ansamble Pužić je posle pogroma marta 2004. montirao šator da se kaluđeri vrate i žive, da se pod šatorom kojim su pokriveni ostaci Crkve Svetog Nikole služi liturgija. U manastiru nije ostao ni kamen na kamenu, a danas je sagrađen veliki konak za smeštaj gostiju, Eparhija raško-prizrenska je počela obnovu Crkve Svetog Nikole i čekaju se dozvole od kosovskih vlasti koje su zaustavile gradnju.

Život je spojio istoriju, grad Prizren, svetinje i savremenu izvođačku kreativnost.

Važan segment prizrenske srpske zajednice je obnovljena Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“. Njene učenike često zovu „deca koja pevaju“, imaju i samostalne koncerte, a nedavno su u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu predstavili muzički disk „Pesme iz stare Srbije“. Hor i orkestar nastupili su na Medimusu sa duhovnim i svetovnim kompozicijama. Oni su ovde, kod igumana Mihaila u kanjonu Bistrice, kao kod kuće- često na livadi u kompleksu manastira zaigraju fudbal.

Odluka selektora da nastupe sa ansamblom Medimus i poznatim izvođačima dodala je nedostajući segment lokalnog, prizrenskog muzičkog stvaranja i nasleđa. Život je spojio istoriju, grad Prizren, svetinje i savremenu izvođačku kreativnost.

Posetioci festivala mogli su da pogledaju izložbu slika nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“, koja u ovom kompleksu svake godine, u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, okuplja deset akademskih slikara iz zemlje i regiona. Odabrane tekstove govorila je glumica Marija Bergam koja je dve večeri vodila program.

Festival organizuju Društvo prijatelja manastira Svetih arhangela, Dom kultura „Gračanica“, Fondacija Sveti arhangeli, Prizrenci i  mnogi koji su posvećeni Prizrenu, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.