Severna Mitrovica: Eko art fest od 5. do 12. juna

Kosovska Mitrovica Eko art fest
Izvor: radiokontaktplus

„Eko art fest“, treći po redu, održaće se u Severnoj Mitrovici od 5. do 12. juna, prvi put na dve lokacije – u Privatnom kulturnom centru Akvarijus i novoformiranom Dečjem kulturnom centru Кaktus, prenosi Radio Kontakt plus.

Ideja za “Eko art fest” nastala je u nameri da se putem umetnosti podigne ekološka i kulturna svest dece i mladih ljudi, kako bi mogli da na zanimljiv i efikasan način steknu svest o ekologiji i umetnosti kao disciplinama koje mogu koegzistirati, prožimati se, stvoriti celinu, te kontekst kulture života, saopšteno je iz centra Akvarijus.

„Želimo da mlađim generacijama damo podsticaj da posmatraju životnu sredinu i svoju ulogu na planeti na jedan sasvim nov način, u dubljem i sveobuhvatnijem smislu, kako bi ekologija počela da se posmatra kao ključna karika čitave kulture življenja. Razvoj njihovih osećanja i senzibiliteta za ekologiju i umetnost, od presudnog je značaja, jer su u pitanju generacije koje su još uvek u nastajanju, i koje će donositi odluke o razvoju društva u ovom veku. Zato smo i odlučili da se ove godine veći deo programa, ekološko-umetničkih radionica, ali i drugog ekološkog i umetničkog sadržaja, održi i u Dečjem kulturnom centru Кaktus“, ističu organizatori.

Kako se dodaje, ovogodišnji program “Eko art festa” izuzetno je bogat i raznovrstan.

Pored više ekološko-umetničkih radionica, predviđene su i promocije knjiga i publikacija, projekcije filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine, performansi, izložba, koncert, ekološki kviz.

Gosti festivala su balerine iz Škole baleta u Gračanici, koje su prošlog meseca osvojile dva prva mesta i Gran pri na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana „Čukarica Gran pri 2021“, zatim sociolog Slobodan Miljković (Кosovska Кamenica), likovna umetnica Tijana Rodić (Niš), muzička grupa „Južni voz“ (Кuršumlija) i drugi.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Organizatori su Кulturni centar Кaktus i privatni Kulturni centar Akvarijus, a prijatelji festivala NVO Domovik i Green fest.