Smotrom folklora u porti manastira Svetih Arhangela počele Vidovdanske svečanosti

KUD Abrašović Prilužje
Izvor: Kosovo Online

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena počela je 21. dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom su zvančno počele Vidovdanske svečanosti 2022. godine.

Manifestaciju su organizovali Dom kulture Gračanica, Savez amatera Kosova i Metohije i bratstvo manastira Svetih Arhangela.

"Ovo je 21. po redu radionica koju organizujemo zajedno sa manastirom Sv. Arhangeli i Domom kulture iz Gračanice. Preko 800 dece učestvuje u ovoj radionici, crta i piše na temu „Zadužbina cara Dušana“. Ovo je dan za pamćenje", kaže Đorđe Lakušić i dodaje.

"Na ovaj način vraćamo sećanje i prenosimo mladim generacijama tradiciju državnosti Srbije, svuda gde su bili Nemanjići ostavili su temelje za vek i vekove i mi smo dužni da dolazimo i obilazimo sve te temelje jer gde god su oni to je država Srbija".

Akademska slikarka Maja Todić navodi da je "ovo sedma godina zaredom da učestvujemo u manifestaciji „U susret Vidovdanu“ i jako je lep način da i pored ostalih talenata deca pokažu i talenat u slikanju".

„Ovo je jako lep način da deca pokažu sve svoje talente. Tema jeste slobodna ali deca najviše biraju motive fresaka, ikona, narodnih nošanja i manastira. Najbolji će dobiti i nagrade iznenađenja“, rekla je Maja Todić.

Ivana Nikolić iz KUD „Stojan Stošić Miško“ iz Koretišta kaže da ovo društvo ima dugu i bogatu tradiciju, postoji od 1947 godine i da su trajali sve do 1999. kad su stali sa aktivnostima.

„Nakon poziva da učestvujemo u ovoj manifestaciji, formirali smo podmladak kome je ovo zaista veliki motiv i podstrek za dalji rad“, kaže Nikolić.

U smotri učestvuje oko 700 izvođača, pretežno dece i 20 kulturno-umetničkih društava Kosova. Program su podržali Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.