U Gračanici večeras uručenje književnih nagrada u okviru Vidovdanskih svečanosti

manastir gračanica
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Uručivanje književnih nagrada na ovogodišnjim Vidovdanskim svečanostima, biće održano večeras u porti manastira Gračanica, prenosi Radio Kosovska Mitrovica.

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković, Gojko Božović i Branka Kasalović.

Žiri manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije 2021" radio je u sastavu: Bojana Stojanović Pantović (predsednica), Žarko Milenković i Milisav Savić (u svojstvu prošlogodišnjeg dobitnika "Zlatnog krsta kneza Lazara"), koji se povukao iz žirija u toku odlučivanja, doneo je odluku da ovogodišnju nagradu "Zlatni krst kneza Lazara" dodeli piscu Radovanu Belom Markoviću iz Lajkovca za "impozantan i izrazito samosvojan prozni opus".

"Radovan Beli Marković kreira delo koje propituje i problematizuje granice romana kao žanra. Štaviše, on ga u pripovedačkom smislu izglobljuje iz linearne fabule, komponujući ga fragmentarno i mozaički, sa puno lirskih digresija. Udvajanjem naratora i dekonstruisanjem književnog junaka u tradicionalnom smislu reči, Radovan Beli Marković efektno doprinosi književnom eksperimentu koji je, međutim, izuzetno slojevit, zasnovan na različitim perspektivama mita i (srpske) istorije", navodi se u odluci žirija.

"Gračanička povelja" pripala je Gojku Božoviću, pesniku iz Beograda uz obrazloženje da je "poetička i književna misao Gojka Božovića rezultat nepristanka na kompromise i književa sitničarenja.

"Poezija je za ovog pesnika 'kraljica', a prostori pesme su 'kraljevstva bez granica'. Iako je 'Stvarnost zaposela prostor poezije', a njegove pesme i hronike mahom govore o užasima svakodnevice, njegovo pesništvo progovarajući o tim bolnim i traumatičnim iskustvima sadašnjice, neizostavno progovara o nadi i opstanku", ističe žiri.

Pesnikinja iz Zubinog Potoka Branka Kasalović, dobitnica je nagrade "Kondir Kosovke devojke".

"Glas Branke Kasalović, je autentičan lirski glas koji traži ljubav, koji traži razumevanje, koji traži slobodu. Poezija ove pesnikinje pokazuje svu silinu 'večnog ženskog', krećući se po marginama ljubavnog diskursa progovarajući o temama koje muče ne samo savremenog čoveka, već i savremeni svet, ogoljen, pun predrasuda, laži, simulakruma", zaključio je žiri.