Svečano otvoren 11. "Grafest" u Gračanici

Grafest
Izvor: Kosovo Online

U Domu kulture u Gračanici, večeras je otvoren jedanaesti Festival dokumentarnog filma i televizijskih "Grafest".

Ovogodišnji "Grafest"  koji se održava se pod sloganom „Posle“, otvorio je reditelj filma "Čekajući Handkea" Goran Radovanović.

"Napravio sam ovaj  film, ne kako bi pokazali i ukazali, već da čisto pokažemo istoriju. Velika umetnost je samo velika ukoliko pravimo istoriju, praviti istoriju znači praviti delo koje će biti referentno za 50 godina za tumačenje istorijskih događanja", poručio je kratko Radovanović.

Na konkurs za takmičarski deo programa prijavilo se ukupno 26 autora, selekciju je prošlo njih 21 i oni će biti prikazani u tri bloka tokom tri festivalska dana.

Članovi žirija su Đođre Jevtić, Zoran Popović, Svetlana Popović, Ivana Vanovac i Rastko Šejić.

Član žirija Zoran Popović se obratio prisutnima putem video poruke i izrazio žaljenje što nije među publikom.

"U trenucima u kojima uvek mislimo i nadamo se da će biti bolje a oni na žalost ispadaju gore, evo borimo se zajedno i meni je drago da u tome mogu da učestvujem i da makar i skromni prilog da održimo ovo što je važno za sve. Da ove hronike o mestu na kojem nastaju  mogu da traju u vremenu, da se popravljalju, razvijaju, da ovih dokumnetarci koje možemo gledati narednih dana postanu sve dragoceniji i drgaoceniji i da na ovom mestu Grafestu dobiju puni značaj, najavljujući da će njihovo vreme tek doći", poručio je Popović.

Nevena Matović je kazala da joj je drago  što se festival nastavlja.

"Ne znam šta se desilo, imam utisak da su autori filmova ovih koje ćete viditi zapravo bili uposleni dešavanjima na ovim prostorima, i da možda nisu imali dovoljno vremena da se bave tim umetničkim formama koje se trudi da prikaže Grafest. Za mene kao selektora svaki film koji dođe na selekciju je neverovtano bitna informacija o ovim prostorima,  pratim vestima, na svim kanalima, ali ne znam kako ovde ljudi žive dok ne dođu filmovi  koji treba da prođu selekciju za Grafest. Nije mi  bilo lako, između ostalog što, s obzirom na okolnosti, filmovi nisu stizali onim tempom kako su stizali ranijih godina", kazala je Matović.

Pored filma "Čekajući Handkea"u revijalnom delu prikazaće se i „Кoreni“ Tee Lukač i „Put u nepoznato“ Nenada Jurišića.

Festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ će trajati do 7. decembra.

Pokrovitelji "Grafesta" su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade  Republike Srbije, Kancelarija za Kim, Skupština grada Priština i Opština Gračanica.