Film "Uprkos svemu" Gorana Avramovića najbolji na Grafestu

Dodela nagrada - Grafest
Izvor: Radio Kontakt Plus

Dodelom nagrada autorima najboljih dokumentarnih ostvarenja, sinoć je završen deveti po redu "Grafest", prenosi Radio Kontakt Plus.

Dokumentarni film "Uprkos svemu" Gorana Avramovića i Igora Vukovića, u produkciji RTV Kim i "Klicker" poneo je prvu nagradu.

Žiri u sastavu: Zoran Popović, Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Svetlana Popović odlučio je da prva nagrada za najbolji dokumentarni film bude dodeljena Goranu Avramoviću i Igor Vukoviću za ostvarenje "Uprkos svemu", koje govori o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini.

U filmu "Uprkos svemu" su prikazani i ispričani brojni događaji iz burne istorije Narodnog pozorišta u Prištini, zabeležene različite predstave i njihova igranja na interesantim mestima i u nesvakidašnjim uslovima.

Goran Avramović je zahvalio žiriju, ali i svim ljudima koji su radili na filmu, pre svega koautoru Igoru Vukoviću i producentima Ivani Kovačević, Isaku Vorgučiću i Predragu Radonjiću.

"Nagrada je, ja sam duboko ubeđen, samo još jedan pokazatelj da rad srpskog Narodnog pozorišta u Prištini s punim pravom odjekuje u srpskoj kulturnoj javnosti preko 70 godina", istakao je Avramović.

Druga nagrada dodeljena je novinaru RTK2 Marku Zakiću i reditelju Ersinu Šamljiju za film "Srpska rep scena na Kosovu".

"Nagradu nisam očekivao. Iako sam novinar koji se bavi informativnim programom, volim da izađem na teren i napravim dokumentarni film. Ovaj film sam hteo da uradim odavno, jer dvojicu mladića (repera) poznajem lično, i nadam se da će ova nagrada koju sam dobio biti podstrek i njima", kazao je Zakić.

Treća nagrada dodeljena je Katarini Marinković iz Medija centra, za dokumentarnu emisiju "Ljudi brojevi".

"Moj ovogodišnji film predstavlja problem sa kojim se susreću stranari zgrada u Lapljem Selu, koji više od 10 godina nemaju ugovore. Nagradu nisam očekivala", kazala je Marinković, koja je prošle godine osvojila prvu nagradu na istom festivalu.

Predsednik žirija Zoran Popović istakao je da su članovi žirija imali veliku privilegiju da učestvuju na ovogodišnjem festivalu i budu deo ove značajne kulturne manifestacije.

"Imali smo privilegiju zahvaljujući predanosti, visokoj profesionalnosti autora ovogodišnjih radova, da prođemo jedno posebno putovanje po predelima Kosova i Metohije, upoznamo izuzetne ljude, izuzetne po hrabrosti, istrajnosti, snalažljivosti u teškim okolnostima, ljude koji predstavljaju temelj KiM. Trudili smo se da prepoznamo vrednosti koji su svi ti filmovi doneli svima nama”, istakao je Popović.

Žiri je dodelio i tri specijalne diplome sa željom da istakne važne doprinose u okviru televizijskog dokumentarističkog stvaralaštva.

Diplome su dodeljene: Sonji Ristić, autorki filomova "Petar" i "Mirjana", Ivanu Mitiću za rad "Jednom gimnazijalac, uvek gimnazijalac", kao i snimateljima RTK2 Bojanu Košaninu i Aleksandru Miladinoviću za atraktivnu i živopisnu fotografiju u filmu "U danu kada se Bog javi".

U takmičarskom programu prikazano je petnaest filmova u četiri bloka.

Organizator Grafesta je Dom kulture iz Gračanice, a tradicionalno je održan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

Strasno
11. Decembar 2020.
Boze cuvaj, sta sam procitala, jad.