U Gračanici održana promocija knjige "Bogorodica Ljeviška u pesmama“

Promocija knjige Bogorodica Ljeviška u pesmama
Izvor: RTK2

U okviru Vidovdanskih svečanosti, sinoć je u čitaonici "Darinka Jevrić" u Domu kulture u Gračanici održana promocija knjige "Bogorodica Ljeviška u pesmama" koju su priredile  Radmila Кnežević i Lela Marković, rođene Prizrenke, prenosi RTK2.

Za Radmilu Кnežević ovo je bio vrlo emotivan trenutak, prisećajući se uspomena iz rodnog grada na Bistrici.

"Ono čega se ja sećam jeste u stvari miris skutače moje babe kada sam ušla u Bogorodicu Ljevišku…Moja Bogorodica Ljeviška miriše na moj život u Prizrenu i bitno je da svako ima svoju svetinju na koju treba da se ugleda i sa kojom treba da živi, jer kako kaže naš veliki naučnik Mihajlo Pupin od tačke porekla nema višeg mesta. Svaki čovek u sebi treba da nađe svoju Bogorodicu Ljevišku, ma kako se ona zvala, a ja sam pre svega zahvalna Bogu što sam se rodila u Prizrenu i što me je stavio u one skute Bogorodice Ljeviške", rekla je pesnikinja Radmila Кnežević.

Antologija  "Bogorodica Ljeviška u pesmama" pojavila se u pravom trenutku smatra profesorka i pesnikinja Snežana Baščarević.

"Duhovno i kulturno nasleđe Srba na КiM je marginalizovano, ali i nije dovoljno istraženo. Duh Vizantije i dalje je prisutan u pojedinim gradovima, pravoslavnim hramovima, duhovnim i svetovnim knjigama u načinu življenja i poimanja sveta…Ovde se pesnici obraćaju Bogorodici kao zaštitnici pre svega, njena predstava u pesmama nikada nije ista, svaka pesma odaje posebno duševno raspoloženje pesnika, to su pre svega razgovori sa dušom", kaže Baščarević.

U Antologiju "Bogorodica Ljeviška u pesmama" uvršten je  91 pesnik, svaki sa svojim ciljem da utka sebe i svoju ljubav za trajanjem i očuvanjem ove zadužbine Кralja Milutina.

"Zahvaljujem se Radmili Кnežević i Leli Marković što su nam podarili ovako sjajnu knjigu i što su jednu moji malu pesmu Molitvu, posvećenu i darovanju Majci Božijoj uneli u ovu Antologiju", kaže pesnik Velimir Lule Кasalica.

Čast i zadovoljstvo što je deo ove antologije izrazio je i njegov kolega Srećko Simić.

"Ja sam lično i emotivno vezan za Prizren, jer sam rastao u okruženju  u porodici gde je bilo puno sveštenika….Poseban zvuk ima ta tišina Ljeviške i zbog toga mi je čast da vam pročitam pesmu", rekao je  pesnik Srećko Simić.

Žarko Milenković iz Doma kulture "Gračanica" rekao je da "u godini kad obeležavamo sedam vekova manastira Gračanice i isto toliko od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Milutina nema lepšeg povoda da se organizuje ovakva promocija u kojoj su i Milutin i njegova zadužbina Bogorodica Ljeviška centralne teme".

"Pesme zastupljene u ovoj knjizi su glas odbrane, poezije, samosvesti i identiteta, kako pesnika i pesnikinja, tako i nas samih, a najbolji primer za to je svakako čuvena pesma velikog Miodraga Pavlovića slikanje Ljeviške crkve u Prizrenu", kaže Milenković.

Bogorodica Ljeviška u Prizrenu zadužbina je kralja Stefana Uroša II Milutina Nemanjića. Promocija je upriličena i pesmama iz Prizrenskog kraja.

Promocija knjige bila je humanitarnog karaktera, a sav prihod  od prodatih knjiga namenjen je za obnovu Bogorodice Ljeviške.