U Leposaviću otvorena Međunarodna likovna kolonija "Kopaonik 2022"

Otvaranje likovne kolonije u Leposavicu
Izvor: Kosovo Online

U Leposaviću je sinoć, u Centru za kulturu "Sava Dečanac", otvorena 15. Međunarodna likovna kolonija "Kopaonik 2022", koja tradicionalno okuplja veliki broj likovnih umetnika.

Ove godine svoje nadahnuće na slikarsko platno preneće 18 umetnika, koji su, sem sa Kosova i iz centralne Srbije, došli i iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Direktor Centra za kulturu "Sava Dečanac" Gojko Milivojević rekao je na otvaranju da ova likovna kolonija odoleva vremenu.

"Snagom umetnosti boji naše živote. Slikarstvo je klin kojim učvršćujemo svoje ideje", citirao je Milivojević francuskog slikara Žorža Braka.

Milivojević je dodao da linovna kolonija u Leposaviću pokazuje da umetnost, kao i uvek, spaja.

"Skupili smo se da oslikamo Ibarski dolinu, da oslikamo Dolinu kraljeva i da nam ostane ovde za mnoga vremena. Svaki slikar je u obavezi da ostavi svoja dva rada, odnosno tri, zavisi od samog slikara i te slike ostaju ovde nekoliko dana na izložbi u našoj galeriji, a potom idu u legat i to je blago Centra za kulturu", dodao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Akademski slikar iz Beograda Mihajlo Petković petnaest godina zaredom je učesnik Likovne kolonije u Leposaviću i kaže da je tu "svoj na svome".
 
"Prvi put kad sam došao i kada su me doveli ovde, ja sam se osećao kao svoj na svome među ovim ljudima, među svojom braćom Srbima. To je bilo za mene u vom ambijentu jedno veliko otkrovenje. Ja sam bio na više kolonija po Srbiji i u inostranstvu, ali ova mi je najviše prirasla za srce i na nju dolazim svake godine. Ostale sam malo proredio, ali ova kolonija je izuzetno dobra, kvalitetni autori, kvalitetna organizacija izuzetan prijem i doček", istakao je Petković.

Diplomirani slikar iz Paraćina Srećko Zdravković je četvrti put u Leposaviću. Učestvovao je na više od 200 internacionalnih kolonija. Ističe, da se u Leposaviću pojavljuje sinergija zbog koje mnogo više umetnik napravi tokom kolonije, nego u svom ateljeu.

"Juče sam došao, tri slike sam počeo, u fazi su rada i nadam se da ću završiti sve te slike, što naravno u ateljeu ne može da se desi. Fina atmosfera, dobra atmosfera, svi smo kompatibilni, slažemo se. Svi ljudi su jako korektni", rekao je Zdravković.

Na kraju razgovora za Kosovo onlajn, on je želeo da pošalje poruku mladima, šta zapravo znači kultura i zašto je treba vrednovati, negovati i poštovati.

"Kultura je poslednji bastion gde se brani nacionalno biće, ako to prestane ništa nismo uradili. Izgubili smo sve frontove. Kultura je poslednji bastion, kultura i naš jezik i pismo. Ovo treba da se čuva kao oči u glavi. Ovo je mnogo jače od bilo kog oružja. Kolonije i uopšte umetnički izrazi i događaji i manifestacije moraju da postoje, jedino tako prezentujemo javnosti da smo živi i da smo nešto, a jesmo nešto verujte mi. Ja idem i na internacionalni kolonije, malo je ružno što ću reći, ali svuda smo bili među prva tri", poručio je Zdravković.

Otvaranju likovne kolonije "Kopaonik 2022", koje su ulepšali su učesnici kulturno-umetničkog programa, prisustvovali su i mnogi ljubitelji umetnosti iz Leposavića i okoline, brojni gosti, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Radove likovnih umetnika, inspirisane lepotama Leposavića i okoline, ljubitelji umetnosti će moći da pogledaju u petak, a likovna ostvarenja koja će nastati u narednih pet dana biće izložena nedelju dana u galeriji Centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću.

Pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i opština Leposavić, a organizator Centar za kulturu "Sava Dečanac".