KUD "Kopaonik" iz Leposavića u Meksiku predstavilo srpske pesme i igre od Prizrena do Šumadije

KUD Leposavić u Meksiku
Izvor: KUD Leposavić

Kulturno-umetničko društvo "Kopaonik" iz Leposavića učestvovalo je na Međunarodnom festivalu "Hidalgo" u Meksiku, gde je predstavilo bogatu tradiciju igre i pesme sa prostora cele Srbije.

Na festivalu koji je trajao od 9. do 19. u Meksiku su se mogle videti gradske igre iz Prizrena, Đakovice, Prištine i Kosovske Mitrovice kso i onr iz Kosova Polja, Vučitrna, Sirinićke Župe, Gnjilana, pa sve do igara iz centralne Srbije i Šumadije.

Članovi KUD "Kopaonik" iz Leposavića bili su smešteni u gradu Pačuka, koji je udaljen udaljenog od Meksiko Sitija nešto više od 80 kiometara. Vremenska razlika od sedam sati i nadmorskoj visini 2.300 metara, na kojoj se nalazi Pačuka, nisu smetali da u punom sjaju predstave svoj kulturno-umetnički program. Kažu, brzo su se prilagodili.

U Pačuki malo ljudi govori engleski jezik, ali to im nije bila prepreka da uživaju na, kako ističu za Kosovo onlajn, jedom vrlo interesantnom festivalu, koji nema nikakve sličnosti sa evropskim festivalima.

Sem što su predstavili svoju kulturu, bili su u prilici da dobro upoznaju kulturu prostora na kom su boravili. Domaćini su se svojski potrudii da im približe kulturu Latisnke Amerike i organizovali su raznovrsne programe. Direktor KUD "Kopaonik" Đorđe Lakušić za Kosovo onlajn kaže da su bišli osam gradova i imali deset javnih nastupa.

"Zaista su velike razlike. Naša deca, koja su bila na jednoj ovakvoj destinaciji, mogu reći, što se tiče tog obrazovnog materijala, završila jednu godinu fakulteta. Imali su prilike da upoznaju taj život latino-amerikanaca, taj njihov odnos prema svemu, jer oni funkcionišu na jedan svoj osoben način", kazao je Lakušić.

Lakušić je, drugog dana boravka, dobio priliku i da održi dvočasovno predavanje na Nacionalnom Univerzitetu u Pačuki na temu nacionalne kulture.

"Iskoristio sam to predavanje da im bliže objasnimo odakle dolazimo, sa kojeg lokaliteta, koristeći naš film 'Povratak ishodištu', koji još nije prikazan ovdašnjoj javnosti, a uskoro ćemo to da uradimo. Imali smo prilike da kažemo sve ono što je bilo vrlo bitno da se kaže", priča Lakušić.

U danu povratka, bili su u centru pačuke, kada se dogodio snažan zemljotres, jačine 7,6 Rihtera. Zbog zemljotresa je bio odložen i let iz Meksika za Srbiju.

"Nismo se uplašili, dok su drugi vrištali oko nas. Mi smo navikli na razne turbulencije, ali gledamo kako se ljuljaju zgrade, gledamo kako se izlozi okolnih lokala tresu, trajalo je tri, četiri minuta", opisuje Lakušić.

Odlaganje leta usratilo im je vreme za odmor između dva festivala. Umesto da odu u Leposavić, ostali su u Beogradu, gde su sačekali ostatak ansambla, koji nije putovao za Meksiko i dastavili put Vrbasa, koji je bratska opština Leposavića.

"Na festivalu u Vrbasu je bilo i iznenađenja, dočekala nas je i naša Danica Crnogorčević. To su naši prijatelji i nismo hteli da ih izneverimo. Dali smo sve od sebe, dali smo maksimum i zadnji kap znoja smo dali na scenama Vrbasa, ali je publika to znala ceni, znala da poštuje. Kasnije u drugom delu Danica je radila nastavak koncerta koji bio te bio takođe lepo propraćen, gde smo i mi bili kao mala podrška njoj", kazao je Lakušić.

Kulturno - umetničko društvo "Kopaonik" koje širom Evrope i sveta predstavlja srpsku kulturu i tradiciju, nastavlja u istom ritmu. Već 26.oktobra anlambl će nastupiti na "Kolarcu" u Beogradu, kada će biti i prikazan film "Povratak ishodištu" u trajanju od 65 minuta a koji je rađen po scenariju istoimene knjige autora Đorđa Lakušića. Film je edukativnog karaktera, i u njemu je obrađeno 18 lokaliteta sa prostora Kosova i Metohije. Članovi KUD "Kopaonik" su aktivni učesnici u filmu, u kome prezentuju igru i kostime.