U Orahovcu danas promocija knjige "Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica", autora Radeta Bulajića

Manastir Gračanica
Izvor: Dom kulture Gračanica

U Orahovcu, u sali parohijskog doma crkve Uspenja Presvete Bogorodice, danas će biti održana promocija knjige "Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica", autora Radeta Bulajića.

Promocija će biti održana u 17 časova, o knjizi će govoriti Dario Miletić, istoričar Aleksandar Gudžić, kao i sam autor.

Kako se navodi u saopštenju Doma kulture u Gračanici, kralj Milutin bio je jedan od najvažnijih vladara, a manastir Gračanica zauzima posebno mesto u srpskoj istoriji.

"Kralj Milutin je jedan od najvažnijih vladara srpske istorije, ne samo srednjovekovnog njenog razdoblja. Tokom svoje dugotrajne vladavine (1282-1321), mudrom politikom, čvrstim opredeljenjem za pravoslavnu veru, neprevaziđenim zadužbinarstvom i stvaranjem novog središta srpske države i srpskog naroda na prostorima od Kosova i Metohije do Skopske i Vranjske kotline iz osnova je promenio tok srpske države. A manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici zauzima posebno mesto u zadužbinarstvu kralja Milutina ali i u istoriji srpske srednjovekovne umetnosti po svom arhitektonskom rešenju, živopisu i kompoziciji. Ona je jedan od najreprezentativnijih spomenika kulture srpskog srednjeg veka", navodi se u saopštenju.

Organizator promocije knjige "Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica" u Orahovcu je Crkvena Opština Orahovac, a promociju je podržao Dom kulture "Gračanica".