Gračanica: Promocija knjige "Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica" sutra u Domu kulture

Dom kulture Gračanica
Izvor: GračanicaOnline

Promocija knjige "Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica" autora Rada Bulajića biće održana sutra u Domu kulture u Gračanici.

O knjizi će sutra u 20 časova govoriti mrs Nikola Spajić i istoričar Aleksandar Gudžić.

Kako se navodi u saopštenju Doma kulture u Gračanici, kralj Milutin bio je jedan od najvažnijih vladara, a manastir Gračanica zauzima posebno mesto u srpskoj istoriji.

"Kralj Milutin je jedan od najvažnijih vladara srpske istorije, ne samo srednjovekovnog njenog razdoblja. Tokom svoje dugotrajne vladavine (1282-1321), mudrom politikom, čvrstim opredeljenjem za pravoslavnu veru, neprevaziđenim zadužbinarstvom  i stvaranjem novog središta srpske države i srpskog naroda na prostorima od Kosova i Metohije do Skopske i Vranjske kotline iz osnova je promenio tok srpske države. A manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici zauzima posebno mesto u zadužbinarstvu kralja Milutina ali i u istoriji srpske srednjovekovne  umetnosti po svom arhitektonskom rešenju, živopisu i kompoziciji. Ona je jedan od najreprezentativnijih spomenika kulture srpskog srednjeg veka", ističu iz Doma kulture.