U Rajskoj banji svečano otvorena kulturna manifestacija "Sokolica 2023"

Sokolica 2023
Izvor: Kosovo online

Izložbom slika "Fragmenti identiteta" mladog umetnika iz Ibarskog Kolašina Ivana Galjka, u holu banjskog kompleksa Rajska banja u Banjskoj, večeras je svečano otvorena 27. po redu Međunarodna kulturna manifestacija "Sokolica 2023". 

Kulturnu manifestaciju je otvorila pomoćnica direktora Kancelarije za KiM u Sektoru za saradnju sa SPC i brigu o kulturnom nasleđu Milena Parlić.

Parlić je istakla da će značajna dela koja u okviru manifestacije budu stvarana, ostati trajno svedočanstvo nekim novim budućim generacijama. 

"Čast je i zadovoljstvo biti danas na otvaranju 27. Međunarodne kulturne manifestacije 'Sokolica 2023', koja će narednih dana pisanom rečju i četkicom prenositi misao i lepotu naše južne srpske pokrajine. Čast je i zadovoljstvo pozdraviti naše poznate i priznate likovne umetnike, pesnike i pisce kako iz centralne Srbije, Crne Gore tako i iz Republike Srpske i iz Hrvatske. Srpski narod je kroz istoriju stradao, ali i stvarao. Najlepše pesme, poezija, najlepša umetnost je nastala iz stradanja. Tako da se radujem da će ovi divni ljudi biti u prilici da zabeleže sadašnji trenutak, sačuvati u vremenu breme koje nosi naš narod i ostaviti za neko trajno svedočanstvo nekim novim budućim generacijama", kazala je Parlić. 

Ona je dodala, da će Kancelarija za KiM uvek pružati pomoć pravim vrednostima. 

"Danas sam ovde da sve naše goste pozdravim u ime direktora Kancelarije za KiM, svojih kolega s jednom jasnom porukom da će vlada Srbije, Kancelarija za KiM i Ministarstvo kulture nastaviti da podržava ovakve i slične aktivnosti. Nastaviće da budu spona i most očuvanja, ali i novih stvaranja koji proizilaze iz više vekovnih iskonskih svetinja koje postoje na ovim našim prostorima" istakla je Parlić. 

Mladi umetnik Ivan Galjak izrazio je zadovoljstvo što ima čast da u Banjskoj otvori prvu samostalnu izložbu. 

"Veoma sam srećan jer mi je pripala čast da ove godine otvorim prvu samostalnu izložbu, što je za mene velika stvar. Pogotovu zbog otvaranja kolonije Sokolica koja traje dugi niz godina, čiji sam ja oko pet godina aktivni učesnik i drago mi je da ću imati priliku da predstavim svoje radove dragim kolegama koji su i učesnici ove godine na ovoj koloniji", rekao je Galjak.

Na sedmodnevnoj manifestaciji učestvovaće 19 akademskih slikara i 15 pesnika sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Hrvatske. 

Veče u Banjskoj ulepšali su članovi, a ujedno i organizatori Međunarodne kulturne manifestacija "Sokolica 2023", KUD "Zvečan".

Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za KiM i Opština Zvečan, a izložba će biti otvorena do 30. septembra.