Manifestacija „Zlatne ruke kosovke devojke“ – negovanje i očuvanje kulturnog bogatstva

detalj sa manifestacije
Izvor: Kosovo Online

Izložbom rukotvorina, degustacijom nacionalnih jela i bogatim kulturno-umetničkim programom, u Lapljem Selu je održana deseta po redu manifestacije „Zlatne ruke kosovke devojke“.

Manifestacija „Zlatne ruke kosovske devojke“, u organizaciji Udruženja poslovnih žena „Avenija“, održava se sa ciljem negovanja i očuvanja kulturnog bogatstva, folklornog stvaralaštva, domaće radinosti, tradicionilnih jela, i svega ostalog što nas čini jednim narodom, rekla je predsednica „Avenije“ Gordana Đorić.

„Manifestacija ima više ciljeva. Prvi, s obzirom da je prvi i osnovni razlog formiranja našeg Udruženja ekonomska pomoć, ekonomski razvoj žena, i ovo je prilika da sve žene koje se bave rukotvorinama, očuvanjem starih zanata, i proizvode ove divne rukotvorine, imaju priliku da ih prezentuju za vreme ove naše manifestacije, Drugo, cilj je da se okupimo svi zajedno, da proslavimo našu slavu Sveta Petku, seosku slavu, i da na što bolji način dočekamo naše goste koji nam dolaze, hvala Bogu, svake godine u sve većem broju. Cilj je i da se proveselimo, jer to je prilika da pozovemo i estradne umetnike da dođu i da na kraju napravimo jedno opšte narodno veselje“, rekla je Đorić.

Ručni radovi izloženi na manifestaciji dokazali su da zlatne ruke kosovkih devojaka mogu da prave umetnička dela, a doprinele su i gošće koje su došle da izlože svoje rukotvorine iz čitave Srbije.

„Doneli smo uglavnom rukotvorine koje naše Udruženje radi. Prvo, šijemo dečje nošnje, ali i za odrasle. Heklamo, vezemo. Trudimo se da očuvamo našu tradiciju od zaborava, što se tiče i rukotvorina i zanata, ali i što se tiče starih jela, kolača, koje su nekad spremale naše bake i prabake, koje mi danas ne vidimo, jer spremamo sve na brzinu“, kazala je predsednica aktivnih žena iz Nove Pazove Beba Bjeković.

 

A pored rukotvorina, posetioci manifestacije mogli su da uživaju u degustaciji nacionalnih jela. 

„Za danas smo pripremile našu nacionalnu kuhinju, specijalitete, kosovsku pitu, pogaču, kifle, proje, kolače više vrsta i sve ostalo. Posetioci najviše vole pogaču i pitu. Za pogaču je potrebno negde dva sata da se spremi, a mi ne spremamo jednu pogaču s obzirom da je manifestacija, spremamo više“, rekla je članica „Avenije“ Jelena Aksić iz Lapljeg Sela.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM iz sektora za saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i brigu o kulturnom nasleđu Milena Parlić kazala je da se i na današnjoj manifestaciji posebno izdvaja kosovski vez, koji je, podsetila je, krasio odore nših vladara, plašt Jelene Anžujske, ali i peškire u kome su se spremale pogače naših kopača.

„Želim da u ime prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, u ime Vlade Republike Srbije, Kancelarije za KiM, zahvalim našim majkama što su naučili svoje kćeri da neguju svoju tradiciju, da se ćerkama zahvalim što prenose tu srpksu lepotu, a takođe da se zahvalim očevima i sinovima koji su kroz istoriju, a tako i danas, bili i ostali bedem opstanka, bedem borbe, posebno u današnje vreme“, istakla je Parlić.

Specijalni gost manifestacije bio je poznati glumac sa Kosova Milan Vasić. Celokupna manifestacija propraćena je nastupom lokalnih solista i Kulturno-umetinčkim društvom „Slavuj“, a veče je „začinjeno“ koncertom estradnih umetnika Zorane Pavić i Renata Henca.

Manifetsacija „Zlatne ruke kosovke devojke“ deo je programa „Dani Gračanice 2023. – Kulturno zabavno leto“ koji sprovodi nevladina organizacija „Komunikacija za razvoj društva“ u koaliciji sa 11 NVO i Udruženja, uz podršku Opštine Gračanica.

Pokrovitelji manifestacije su Opština Priština i Kancelarija za KiM.