Unesko: Radovi na tvrđavi u Novom Brdu čim se poprave vremenski uslovi

Tvrđava Novo Brdo
Izvor: Foto: Arben Lapaštica, RTV Kim

Iz Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu potvrdili su Kosovskom zavodu za zaštitu spomenika da će se beogradska kompanija "Koto" vratiti radovima na tvrđavi u Novom Brdu, čim vremenski uslovi to dozvole, piše Koha.

Taj medij  piše i da je regionalna kancelarija UNESCO u Sarajevu u sredu, elektronskim putem razmenila dopise sa Kosovskim zavodom za zaštitu spomenika.

Šef te kancelarije Siniša Šešum objasnio je da će se beogradska kompanija koja je izvođač radova vratiti radovima.

Koha piše da su iz Kosovskog zavoda za zaštitu spomenika više puta kontaktirali Unesko sa pitanjima vezanim za sanaciju štete koja je nastala pri rekonstrukciji tvrđave.

"Kao što vam je poznato, izvođač je dužan da sanira sve štete, uključujući i one nastale od novembra 2020. godine", napisao je Šešum.

Sanacija štete prvi put je pokušana u septembru 2019. godine.

Tada su kosovski mediji preneli vest da je beogradskoj kompaniji "Koto" Kosovski institut za zaštitu spomenika zabranio radove na tvrđavi u Novom Brdu zbog navodne štete koju je ova kompanija prouzrokovala na tvrđavi vršeći restauraciju.

Direktor ovog instituta, Ismet Hajrulahu rekao je da je "rušenje zidova bagerima ove kompanije nezakonito i krivično delo".

Prema njegovim rečima, ova akcija je „ozbiljno ugrozila stabilnosti zamka“ te su stoga zatražili i od Unesko, organizacije preko koje je realizovan projekat obnove tvrđave, "da u potpunosti prekine saradnju sa ovom kompanijom".

S druge strane, nakon nekog vremena, u srpskim medijima se pojavio demantij ovih navoda. Iz kompanije "Koto" su poručili da su tokom restauracije pronašli „neprocenjivo kulturno blago“ te da je „arheološko nasleđe lokaliteta u potpunosti zaštićeno i konzervirano, a preostali radovi koje treba sprovesti u finalnoj fazi, odnose se isključivo na ojačavanje novoizgrađenih delova zidova na kojima su se,  pojavila delimična oštećenja“.

Poručili su da su zatečeni ovakvom odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika, posebno imajući u vidu, kako tvrde, da su imali dobru saradnju sa njima u dotadašnjoj realizaciji projekta.

Pitanje novobrdske tvrđave aktuelno je već mesecima u javnosti. Sa jedne strane kosovske vlasti tvrde da se radi o kulturno-istorijsko-verskom nasleđu Kosova, sa kosovskim biskupom Dodom Đerđijem, ističući i njegov rimokatolički značaj, i radeći na obnovi, Eparhija raško-prizrenska ima suprotan stav. 

U okviru IPA fondova, Evropska unija je za ovaj projekat izdvojila milion evra. Unesko je bio odgovoran za ugovaranje dizajna i ugovaranje kompanija.

Dizajn projekta konzervacije i restauracije uradila je kompanija "Omega Engineering", koja je vršila nadzor zajedno sa predstavnicima komapnije "Koto" iz Srbije, Unekom, EU i lokalnih institucija.